Σε εξέλιξη η φοιτητική πορεία στο κέντρο της Αθήνας

Από τα Προπύλαια ξεκίνησε νωρίς το μεσημέρι η πορεία διαμαρτυρίας κατά του νόμου Κεραμέως/Χρυσοχοΐδη και της αστυνομοκρατίας στα ΑΕΙ.

Η αρχική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον ίδιο χώρο είχε ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα, παράλληλα με τις μεγάλες κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη και το ΑΠΘ, η πρυτανεία του οποίου παραμένει υπό κατάληψη για τέταρτη ημέρα παρά το αστυνομικό πογκρόμ της Δευτέρας. Ο σταθμός του Μετρό «Πανεπιστήμιο» είχε κλείσει για τους πολίτες από τις 11.30, αλλά δεν κατάφερε να εμποδίσει την συγκέντρωση των διαδηλωτών στον χώρο.

Η αστυνομική παρουσία είναι έντονη στην περιοχή γύρω από τα Προπύλαια, καθώς υπάρχουν κλούβες και άνδρες της ΕΛΑΣ. «Αύρα» ήταν μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων επί της Σταδίου, πριν ξεκινήσει η πορεία.

ΑΘΗΝΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΑΝΟ ΠΛΑΚΑΤ

ΑΘΗΝΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΑΝΟ ΠΛΑΚΑΤ

ΑΘΗΝΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΑΝΟ ΠΛΑΚΑΤ

(φωτογραφίες avgi.gr)

Καλέσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Στην Θεσσαλονίκη, το κύριο «ραντεβού» έχει δοθεί για τις 13.00 στο Άγαλμα Βενιζέλου, ωστόσο δύο ώρες νωρίτερα υπάρχει προγραμματισμένη προσυγκέντρωση στις 11.00 μπροστά στην υπό κατάληψη για τέταρτη ημέρα πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Από το σημείο που όπως καταγγέλλουν οι φοιτητές αλλά και πανεπιστημιακοί ο πρύτανης καλώντας τις αρχές εκκίνησε την πρωτοφανούς βίας και επιδεικτικότητας αστυνομική καταστολή, οι φοιτητές αναμένεται θα πορευτούν προς την κύρια συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των κυβερνητικών σχεδιασμών. Σημειώνεται ότι την ίδια περίπου ώρα, στις 12.00, είναι ορισμένη η ρητή δικάσιμος για τους 31 συλληφθέντες μετά την αστυνομική εισβολή της Δευτέρας, στα Δικαστήρια.

«Δεν πρόλαβε να κλείσει βδομάδα η ψήφιση του νόμου και τα ΜΑΤ εισέβαλλαν στο ΑΠΘ, έδειραν, έριξαν χημικά και συνέλαβαν τους συμφοιτητές μας», τονίζουν στην σχετική ανακοίνωση, «αυτή είναι η “δροσερή πνοή δημοκρατίας” που φέρνει η κυβέρνηση στις σχολές. Καταπατώντας το άσυλο, θέλουν να τρομοκρατήσουν και να υποτάξουν τους φοιτητές που συνεχίζουν τον αγώνα κόντρα στο νόμο-έκτρωμα».

Σε εγρήγορση είναι το φοιτητικό κίνημα και στην Αθήνα, όπου είναι προγραμματισμένη αντίστοιχη κινητοποίηση στις 13.00 στα Προπύλαια, αλλά και στην Πάτρα, την ίδια ώρα στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου.

Το πλήρες κείμενο του καλέσματος για τη Θεσσαλονίκη:

«ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 25/2 ΣΤΗ 1ΜΜ ΣΤΟ ΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο αγώνας για την ανατροπή του νόμου συνεχίζεται! Κάτω τα χέρια από το άσυλο και τους αγωνιστές/ριες!

Δεν πρόλαβε να κλείσει βδομάδα η ψήφιση του νόμου και τα ΜΑΤ εισέβαλλαν στο ΑΠΘ, έδειραν, έριξαν χημικά και συνέλαβαν τους συμφοιτητές μας.

Αυτή είναι η “δροσερή πνοή δημοκρατίας” που φέρνει η κυβέρνηση στις σχολές. Καταπατώντας το άσυλο, θέλουν να τρομοκρατήσουν και να υποτάξουν τους φοιτητές που συνεχίζουν τον αγώνα κόντρα στο νόμο-έκτρωμα.

Η εντολή της εισβολής των ΜΑΤ, από τις πρυτανικές αρχές αποδεικνύει για άλλη μια φορά το ρόλο του μεγαλο-καθηγητικού κατεστημένου. Είναι αυτοί που παρέα με τα ΜΑΤ εφαρμόζουν την επίθεση στις σχολές. Είναι αυτοί που εφαρμόζουν τους ψηφισμένους νόμους. Είναι απέναντι στα συμφέροντά μας. Το φοιτητικό κίνημα θα σταθεί στα πόδια του ανεξάρτητο, σε συμπόρευση με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και ευρύτερα με το λαϊκό κίνημα. Ήδη την διαδήλωση της Τρίτης 23/2 την στήριξαν οι υγειονομικοί που είχαν απεργιακές κινητοποιήσεις και το Σ.Τ.Ε.Π.Ε., ενώ στην συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια καλούσαν και οι εκπαιδευτικοί.

Η πολύωρη συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια, η προσπάθεια επιστροφής της πορείας στο χώρο του Ασύλου καθώς και η μαζική, δυναμική παρουσία των διαδηλωτών με διάχυτο το αίσθημα αλληλεγγύης και συντροφικότητας που επικράτησε με την απελευθέρωση των συλληφθέντων αποτυπώνουν την αποφασιστικότητα αλλά και την ελπίδα που εναποθέτει η αγωνιζόμενη νεολαία στον αγώνα ενάντια στο νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη.

Το γεγονός ότι για δεύτερη φορά σε λιγότερο από μία εβδομάδα οι κλούβες της αστυνομίας εμπόδισαν την επιστροφή διαδήλωσης στο χώρο του ασύλου, δείχνει και το λόγο που θέλουν να καταργήσουν το άσυλο: για να χτυπήσουν τους αγώνες, να αποτρέψουν την οργάνωση των φοιτητών και να αποστειρώσουν τα πανεπιστήμια.

Η τρομοκρατία δεν μας σταματά, όπως απoδείξαμε οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που είμαστε εδώ και δύο μέρες στο δρόμο με συνθήματα ενάντια στην κρατική καταστολή και στο νόμο. Μέσα από τους συλλογικούς μας αγώνες θα βάλουμε φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης. Το αποστειρωμένο πανεπιστήμιο του ταξικου αποκλεισμού και των διδάκτρων που θέλει να φτιάξει, δε θα περάσει.

Είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχίσουμε δυναμικά τον αγώνα, έναν αγώνα με διάρκεια, μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις μας με κεντρικό αίτημα την ανατροπή του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη.

-Ανατροπή του νόμου Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη!
-Να αθωωθούν οι 31 συλληφθέντες!
-Κάτω τα χέρια από το άσυλο!
-Κάτω η κρατική τρομοκρατία!
-Κάτω τα σχέδια για πανεπιστημιακή αστυνομία, κάμερες, κάρτες εισόδου, πειθαρχικές διώξεις, χουντο-απαγορεύσεις
-Ούτε διαγραφές φοιτητών – ούτε όρια φοίτησης

Κίνηση φοιτητών-δυνάμεων για την ανατροπή του νόμου Κεραμέως

Αγωνιστικές Κινήσεις, Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη».

Με πληροφορίες από Αυγήhttps://www.avgi.gr/koinonia/380399_sygkentroseis-se-athina-thessaloniki-patra

About Author