Κοροναϊός: Το βαρύ φορτίο του ιού παρατείνει το lockdown

Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για τον κορονοϊό, παρουσιάζοντας πληρότητα 90%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Η αυξητική τροχιά πάνω στην οποία βρίσκονται τα κρούσματα -1.913 χθες- φέρνει μεγαλύτερη πίεση στο ΕΣΥ και ειδικά στις Εντατικές, «τραβώντας» προς τα πίσω την επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Η διασπορά αφορά σε όλη τη χώρα και όλο και περισσότερες περιοχές μπαίνουν στο «κόκκινο» ή το «βαθύ κόκκινο». Από σήμερα, ολόκληρη η Αρκαδία και ο Δήμος Ναυπλιέων είναι σε καθεστώς περαιτέρω περιοριστικών μέτρων. Οι μετρήσεις των λυμάτων δείχνουν ότι και τις επόμενες ημέρες η μετάδοση θα κινείται σε υψηλό επίπεδο. Ενδεικτικά, στο Ηράκλειο Κρήτης καταγράφεται αύξηση κατά 265% στο ιικό φορτίο των λυμάτων σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Ρεκόρ εισαγωγών

«Η κάλυψη των ΜΕΘ-Covid στην Αττική είναι αυτή τη στιγμή σε ποσοστό 90% – 235 ΜΕΘ από τις συνολικά 262», ανέφερε o κ. Κικίλιας κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. Τόνισε ότι η Αττική καταγράφει αυτή την εποχή το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο, με συνέπεια να υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ με «ρεκόρ» εισαγωγών στα εφημερεύοντα νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τρίτη οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της 1ης και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, δηλαδή της Αττικής, ανήλθαν σε 168 και τη Δευτέρα σε 186.

Το Λεκανοπέδιο συγκέντρωσε χθες 869 περιστατικά, με τα 235 να εντοπίζονται στο κέντρο της Αθήνας, τα 143 στον Πειραιά και τα 134 στον Δυτικό Τομέα Αθηνών. Συνολικά σε όλη τη χώρα ανακοινώθηκαν 1.913 μολύνσεις κορονοϊού, αριθμός που διατηρείται πολύ υψηλά και δεν αφήνει περιθώριο για… ανοίγματα. Οπως επεσήμανε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, που συμμετείχε στη χθεσινή ενημέρωση, οι επιστήμονες βρίσκονται σε συνεχείς τηλεδιασκέψεις αυτή την εβδομάδα αξιολογώντας διαρκώς τα επιδημιολογικά δεδομένα, μήπως υπάρχει μια «χαραμάδα» να ανοίξει κάποιος τομέας έστω σε μικρό βαθμό. «Παρά την ελπίδα μας όμως, τα νούμερα φαίνονται πάρα πολύ άσχημα», είπε. Εξέφρασε, βέβαια, την αισιοδοξία το φετινό Πάσχα να είναι πολύ πιο… κοινωνικό σε σχέση με το περυσινό.

Τα στοιχεία από την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ οδηγούν στην παράταση του lockdown, τουλάχιστον για μία, ενδεχομένως και δύο εβδομάδες. Εως χθες ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών ανερχόταν σε 357. Παράλληλα, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων παραμένει υψηλός σε όλη τη χώρα. Ενδεικτικά, στην Αττική συγκεντρώνονται 5.536 ενεργά κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 1.244.

Συνδυασμός

Επιχειρώντας να εξηγήσει ο υπουργός Υγείας για ποιο λόγο εν μέσω lockdown αντί τα κρούσματα να μειώνονται αυξάνονται, επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα. Τόνισε ότι γεγονότα που συμβαίνουν δύο εβδομάδες αποτυπώνονται μέσα από μία αλληλουχία – κρούσματα, νοσηλείες, ΜΕΘ- μετά από 15 ημέρες. «Υπήρχαν και άλλα επιμέρους θέματα τα οποία προκύπτουν πάντα τους χειμερινούς μήνες, με μεγάλη ένταση και κακοκαιρία στη χώρα, και ειδικά στην Αττική, τις τελευταίες μέρες. Υπάρχουν οι συμπολίτες μας οι οποίοι δεν προσέχουν. Υπήρξαν και οι πορείες, αν θυμάστε, με διάφορα αιτήματα και για διάφορους λόγους. Καταλαβαίνετε ότι έχω επανειλημμένως πει ως υπουργός Υγείας ότι αυτά πάντα θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Και ως αποτέλεσμα όλων αυτών, και της κινητικότητας βέβαια, όταν αυξάνεται η κινητικότητα δυστυχώς σε αυτόν τον ιό, το μάθαμε, αυξάνονται και τα κρούσματα, η απόρροια είναι αυτό το οποίο αντιμετωπίζουμε σήμερα», ανέφερε.

«Κοκκινίζουν»

Η ανησυχία των ειδικών επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές, που παρουσιάζουν έξαρση ή θα φανεί τις επόμενες ημέρες, με τα λύματα να αποτελούν τον προάγγελο. Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων, την εβδομάδα 15 έως 21 Φεβρουαρίου παρουσιάστηκε αυξητική τάση συγκριτικά με την εβδομάδα 8-14 Φεβρουαρίου στο ιικό φορτίο του Sars-CoV-2 στα αστικά λύματα. Η μεγαλύτερη αύξηση είναι στο Ηράκλειο (265%), το Ρέθυμνο έχει αύξηση κατά 98%, η Λάρισα κατά 89,1%, τα Χανιά κατά 85,1%, η Θεσσαλονίκη κατά 22%. Αντίθετα, μείωση κατά 16,2% καταγράφηκε στην Αττική.

Από σήμερα το πρωί η Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας μπήκε στο «βαθύ κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη, δηλαδή σε σκληρό lockdown, και ο Δήμος Ναυπλιέων στην Αργολίδα στο «κόκκινο». Τα δεδομένα των περιοχών αυτών, όπως εξετάστηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των επιδημιολόγων για την επικαιροποίηση του χάρτη, κρίνουν επιβεβλημένα τα επιπλέον μέτρα. Σημειώνεται ότι οι περιοχές αυτές εκπέμπουν SOS και όσον αφορά στην Αττική, καθώς οι ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία θα διακομιστούν στην Αττική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για περαιτέρω πίεση στα νοσηλευτικά ιδρύματα του Λεκανοπεδίου. Τα μέτρα για τις παραπάνω περιοχές θα ισχύσουν τουλάχιστον έως τη Δευτέρα 01/03/2021. Ενδεχόμενη παράταση ή άρση τους θα επαναξιολογηθεί από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι της Covid-19.

Ελπιδοφόρα μηνύματα δίνει η πορεία των εμβολιασμών. Ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι η δυνατότητα της χώρας μας είναι πάνω από 30.000 εμβολιασμοί την ημέρα και έως χθες το απόγευμα το σύνολο των εμβολιασμών ανερχόταν σε 790.586.

Στοιχεία

Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Ακης Σκέρτσος έδωσε πιο αναλυτικά στοιχεία για το πρόγραμμα «Ελευθερία» στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού είναι 7,22%, τα προγραμματισμένα ραντεβού φθάνουν τα 1.486.661, ενώ το ποσοστό επιτυχημένων ραντεβού είναι 96%.

Ο ρυθμός των ημερήσιων εμβολιασμών έχουν οδηγήσει την Ελλάδα στις 20 κορυφαίες χώρες σε ό,τι αφορά στο ποσοστό εμβολιασμού πληθυσμού με τουλάχιστον μία χορηγηθείσα δόση (19η στο vaccine tracker Bloomberg στις 24/2). Παράλληλα, επιτυγχάνεται σχεδόν πλήρης αξιοποίηση μη χορηγηθεισών δόσεων λόγω ματαιώσεων ραντεβού σε Ενοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας. Αυτή τη στιγμή το ποσοστό αδιάθετων δόσεων που δεν αναπληρώθηκαν είναι 0,3%.

About Author