Κοροναϊός: Συναγερμός στην Κρήτη – Με τη βρετανική μετάλλαξη το 96% των κρουσμάτων

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της Κρήτης για την επικράτηση του μεταλλαγμένου στελέχους της Μεγάλης Βρετανίας, σε όλο το νησί και ειδικά στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Ρεθύμνου. Οι αρχές εντοπίζουν διασπορά του βρετανικού ιού, που φτάνει στο 96% όλων των θετικών κρουσμάτων στις συγκεκριμένες περιοχές. Τη σύσκεψη των επιδημιολόγων, παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, απασχολεί αυτή τη στιγμή η επιδημιολογική κατάσταση στην Κρήτη, στην οποία εντοπίζονται αυξημένες λοιμώξεις του κοροναϊού, οφειλόμενες στην επικρατούσα πλέον διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης.

Η επικράτηση του μεταλλαγμένου βρετανικού στελέχους του κοροναϊού εντοπίζεται από το Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις και το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή Γιώργο Σουρβίνο, σε όλη την Κρήτη, δηλαδή και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatroepdia.gr, ο βρετανικός ιός έχει πλέον σχεδόν αποκλειστική παρουσία σ’ αυτές της περιοχές και όχι απλά έντονη, ενώ η αλληλούχιση των δειγμάτων, που θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες μέρες θα δώσει τη συνολική εικόνα του προβλήματος.

Παρά το lockdown στις συγκεκριμένες περιοχές, που βρίσκονται στο “κόκκινο”, τα νέα ημερήσια κρούσματα δεν μειώνονται και μάλιστα σημειώνουν σημαντική αύξηση.

Επιστήμονες που μίλησαν στο iatropedia.gr αναφέρουν ότι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Κρήτη άρχισε από τη στιγμή που εντοπίστηκε στο νησί το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος, δηλαδή από τα μέσα Ιανουαρίου και μετά. Πρώτα η κατάσταση “ξέφυγε” στο Ρέθυμνο, όπως λένε, και πρόσφατα και στο Ηράκλειο, ενώ ανησυχία υπάρχει για ολόκληρη την Κρήτη, εξαιτίας της διαρκώς αυξανόμενης τάσης επέκτασης του νέου ιού.

Πηγή: iatropedia.gr

About Author