Κοροναϊός: Γέμισαν οι ΜΕΘ στην Αττική ενώ αναμένεται κύμα εισαγωγών τις επόμενες ημέρες

Η έκρηξη νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ημερησίως που καταγράφηκε και αριθμητικά με τις ανακοινώσεις της Τρίτης για 2.147 κρούσματα (με πάνω από 1.000 εξ αυτών στην Αττική, τιμή ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας), εξέπληξε και τους πιο απαισιόδοξους, που προέβλεπαν μία τιμή γύρω στα 1.800-2.000 κρούσματα μόλις ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιούνται επανερχόταν στα «κανονικά επίπεδα».

Την Τρίτη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, τα στοιχεία προέρχονται από αριθμό τεστ επίσης ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας, άνω των 55.000.

ΓΡΑΦΗΜΑ ΤΕΣΤ 23022021
ΕΟΔΥ

Αυτή η έκρηξη κρουσμάτων είναι δεδομένο ότι στις αρχές του Μαρτίου θα μεταφραστεί σε σημαντική αύξηση των πολιτών που έχουν ανάγκη νοσηλείας σε κλινική covid-19. Και από αυτούς, όπως ήδη φοβούνται οι επιστήμονες, για ένα 10% θα απαιτηθεί η εισαγωγή του σε ΜΕΘ για να παραμείνει στη ζωή όσο οι γιατροί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την νόσο. Μόνο που, όπως ήδη σήμερα είναι πρόδηλο, το σύστημα Υγείας δεν έχει άλλες κλίνες ΜΕΘ. Οι δωρεές ιδιωτών και φορέων αποδεικνύεται τώρα με δραματικό τρόπο ότι δεν ήταν αρκετές για να υποκαταστήσουν την παντελή απουσία στιβαρών επενδύσεων και επαρκών προσλήψεων στην Υγεία από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ήδη, η ΠΟΕΔΗΝ έχει δώσει αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής που έχουν κλινικές και ΜΕΘ covid-19. Από τα 10 νοσοκομεία είναι ήδη πλήρεις οι ΜΕΘ σε 8. Οι διαθέσιμες ΜΕΘ ήταν μόλις 7 την Τρίτη, από τις 233, δηλαδή η πληρότητα έχει φτάσει το 97%, πριν μεταφραστεί σε ανάγκη για νοσηλεία σε ΜΕΘ το κύμα των χιλιάδων νέων κρουσμάτων αυτών των ημερών.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στις απλές κλίνες σε κλινικές covid-19 στην Αττική. Το μεγαλύτερο από τα νοσοκομεία αναφοράς, η «Σωτηρία», έχει μόλις 6 ελεύθερα κρεβάτια την Τετάρτη, από τα 227 συνολικά, δηλαδή πληρότητα 97,4%. Ο Ευαγγελισμός, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, έχει 20 κλίνες κενές, από τις 160 συνολικά, δηλαδή πληρότητα 87,5%. Το Αττικό των 123 απλών κλινών covid-19 έχει μόλις 13 ελεύθερες, με πληρότητα 89,4%.

Το αίτημα προς άλλα νοσοκομεία όπως το Γενικό Κρατικό Νικαίας, το Τζάνειο και το Θριάσιο, να εισφέρουν στο σύστημα περισσότερες κλίνες ΜΕΘ για covid-19 αφαιρώντας τες από άλλες κατηγορίες νοσημάτων, μοιάζει κίνηση απόγνωσης. Αφενός επειδή ο αριθμός που μπορούν να προσθέσουν σε κλίνες είναι πολύ μικρός σε σχέση με το διαφαινόμενο κύμα των αρχών του Μαρτίου, αφετέρου γιατί αυτή η κίνηση θα εμποδίσει νοσηλεία άλλων ασθενών με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας που απειλούν άμεσα την ζωή τους.

About Author