Διαψεύδει η Αθήνα παρενόχληση του “Τσεσμέ” από ελληνικά F-16

«Καμία σχέση με την πραγματικότητα» δεν έχουν ισχυρισμοί που δημοσιεύονται σε τουρκικά μέσα, γι παρενόχληση του “Τσεσμά” από ελληνικά F-16, δηλώνουν πηγές του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Σύμφωνα με τη διαρροή από το ΓΕΕΘΑ, την Τρίτη στην ευρύτερη περιοχή του κεντρικού Αιγαίου διεξήχθη άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας, για την οποία είχε εκδοθεί ΝΟΤΑΜ (Α0350/21) από τις 9 Φεβρουαρίου 2021, δηλαδή πέντε ημέρες πριν από την ημέρα έκδοσης της παράτυπης τουρκικής NAVTEX.

«Στη συγκεκριμένη άσκηση συμμετείχαν 29 αεροσκάφη, τα οποία απογειώθηκαν στις 13:30 και ολοκλήρωσαν τη δραστηριότητα στις 14:40.Τα ελληνικά αεροσκάφη δεν έφεραν CHAFF ή FLARES.

Η άσκηση διεξήχθη μεταξύ Αγίου Ευστρατίου- Κυρά Παναγιάς και νότια μέχρι τα Ψαρά, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης, το «Τσεσμέ» έπλεε στη βόρεια πλευρά της περιοχής του, δυτικά της Λήμνου.

Το πλησιέστερο ίχνος ελληνικού αεροσκάφους από το τουρκικό πλοίο, απείχε 10 ν.μ. και το ύψος πτήσης του ήταν 19.000 πόδια» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε την Αθήνα για παρενόχληση του σεισμογραφικού σκάφους «Τσεσμέ» ανοιχτά της Λήμνου.

Υποστήριξε, ακόμη, ότι «η πρόκληση απαντήθηκε καταλλήλως», χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Άγκυρα ανέφερε ότι τέσσερα ελληνικά μαχητικά F-16 «παρενόχλησαν το TCG Cesme» δυτικά της Λήμνου, ενώ ένα από αυτά έριξε έναν τύπο φωτοβολίδας, που μπορεί να «εξαπατήσει» τα εχθρικά ραντάρ σε ακτίνα 2 ναυτικών μιλίων.

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ είπε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις «ανταπέδωσαν», χωρίς να διευκρινίσει πώς, και υποστήριξε ότι  το συμβάν έγινε χθες Δευτέρα.

About Author