ΠΟΕΔΗΝ: Στα όρια τα νοσοκομεία της Αττικής – Αυξάνονται εισαγωγές, διασωληνωμένοι

Mε μελανά χρώματα περιγράφει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Αττικής που νοσηλεύουν ασθενείς με κοροναϊό. Με τον αριθμό των διασωλωμένων να μην υποχωρεί και με τις εισαγωγές ασθενών να συνεχίζονται, ο κ. Γιαννάκος κάνει λόγο για κρίσιμη κατάσταση και αναφέρεται με λεπτομέρειες στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» που εφημέρευε το Σάββατο, εισήχθησαν 35 περιστατικά κοροναϊού, τα περισσότερα από ποτέ.

Στο νοσοκομείο άνοιξαν νέες κλίνες και νοσηλεύει συνολικά 65 ασθενείς. Την Κυριακή – για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια – αναπτύχθηκαν ράντζα στις παθολογικές κλινικές με γενικά περιστατικά, λόγω σύμπτυξης κλινικών.

Το «Σωτηρία» νοσηλεύει σήμερα 310 ασθενείς και οι ΜΕΘ είναι γεμάτη με 84 ασθενείς. «Πόσο εύκολο είναι τώρα να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες για ΜΕΘ, σε ένα νοσοκομείο με τόσους νοσηλευόμενους ασθενείς στις κλινικές;», ρωτάει ο κ. Γιαννακός.

Στο «Αττικό» που εφημέρευε την Κυριακή, η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη με περιστατικά κοροναϊού.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, το νοσοκομείο ξεκίνησε με 17 κλίνες κενές και για να βγάλει την εφημερία, μεταφέρει περιστατικά κοροναϊού στο νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «που είχε κλείσει από ιδεοληψίες το 2014 και τώρα χωρίς προσωπικό, αντιλήφθηκαν την αξία του. Τι και εάν φωνάζαμε εμείς».

Στο «Αττικό» άνοιξαν 10 κλίνες ΜΕΘ και οι διασωληνωμένοι σήμερα έφθασαν τους 25 με 8 κενές κλίνες.

Στο «Θριάσιο» άνοιξαν 5 κλίνες με μείωση των κλινών γενικής ΜΕΘ, ενώ υπάρχουν 3 κλίνες κενές. Όπως υπογραμμίζει, ουσιαστικά υπάρχουν σήμερα λίγες κενές κλίνες ΜΕΘ στον «Ευαγγελισμό» και το «Αττικό».

Επίσης, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρθηκε και στην επιστολή που έλαβε «για την επισφαλή λειτουργία του νοσοκομείου Αγία Βαρβάρα, που έκλεισε το 2014 και τώρα χωρίς προσωπικό το θυμήθηκαν για νοσηλεία περιστατικών κοροναϊού. Ένα νοσοκομείο που πρέπει να λειτουργεί οπωσδήποτε, για να γλιτώσουμε από τα ράντζα του “Αττικού” και αλλού. Αλλά με κατάλληλη στελέχωση».

Σύμφωνα με την επιστολή, στο νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα» υπάρχει υποστελέχωση, τη στιγμή που δίνεται η κρίσιμη μάχη απέναντι στην πανδημία. Συγκεκριμένα, νοσηλεύονται 44 περιστατικά εκ των οποίων τα 32 σε σοβαρή κατάσταση, που σημαίνει ότι χρειάζονται αυξημένη φροντίδα. Επίσης, δεν υπάρχει αναισθησιολόγος αν χρειαστεί διασωλήνωση.

Οι δύο κλινικές στεγάζονται σε διαφορετικούς χώρους, γεγονός που κάνει πιο δύσκολο το έργο της νοσηλείας. Ως εκ τούτω χρειάζονται περισσότεροι νοσηλευτές. Η μία κλινική με τα 34 περιστατικά καλύπτεται με 16 άτομα στον επάνω όροφο. Η δεύτερη κλινική με τα 10 περιστατικά τα οποία διακομίσθηκαν από το Αττικό νοσοκομείο, καλύπτεται με 8 άτομα.

Εξάλλου, το εμβολιαστικό κέντρο υπολειτουργεί, αφού παίρνουν τους νοσηλευτές για να καλύψουν την κλινική Covid-19. Η νοσηλεία γίνεται από ένα γιατρό και έναν ειδικευόμενο.

Σημειώνεται ότι και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παραδέχθηκε ότι «πράγματι μας ανησυχεί η πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, κυρίως στην Αττική, και η αύξηση στις νοσηλείες Covid που επειδή είναι ένα δυναμικό φαινόμενο, οδηγούν και στην αύξηση στις νοσηλείες ΜΕΘ. Πιεζόμαστε στην Αττική στις ΜΕΘ…», δήλωσε μεταξύ άλλων.

About Author