Το Facebook μπλοκάρει όλες τις ειδήσεις στην Αυστραλία

Το Facebook δήλωσε χθες Τετάρτη ότι τόσο οι χρήστες όσο και οι εκδότες δεν θα μπορούν πλέον να βλέπουν και να μοιράζονται ειδήσεις από τοπικά Μέσα της Αυστραλίας, καθώς και από διεθνή ειδησεογραφικά sites.

H ανακοίνωση του τεχνολογικού κολοσσού ήρθε κατόπιν μιας νομοθετικής ρύθμισης που προωθεί η Αυστραλία που υποχρεώνει τις τεχνολογικές πλατφόρμες να πληρώνουν τους εκδότες για το περιεχόμενο που παράγουν.

«Ο προτεινόμενος νόμος που επιθυμεί να εφαρμόσει η Αυστραλία, αποδεικνύει ότι δεν αντιλαμβάνεται τη θεμελιώδη σχέση μεταξύ των πλατφορμών και των εκδοτών», γράφει στο μπλόγκ του ο Κάμπελ Μπράουν, αντιπρόεδρος της εταιρίας. «Αντίθετα με αυτό που υποστηρίζουν ορισμένοι, το Facebook δεν κλέβει περιεχόμενο. Οι εκδότες επιλέγουν να μοιράζονται τις ιστορίες τους στο Facebook».

Κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Γερουσία της Αυστραλίας, το Facebook είχε προϊδεάσει για το μπλοκάρισμα περιεχομένου στη χώρα, αν ψηφιζόταν το νομοσχέδιο. Η Google επίσης απείλησε πως θα κλείσει τη μηχανή αναζήτησης στη χώρα.

Ο Αυστραλός υπουργός Οικονομικών Josh Frydenberg χαρακτήρισε τις ενέργειες του Facebook ως επιβλαβείς για τη χώρα, χαρακτηρίζοντας τη δυνητική νομοθεσία «σημαντική» μεταρρύθμιση.

«Το Facebook κάνει λάθος», δήλωσε ο Frydenberg σε συνέντευξη τύπου. «Οι ενέργειες του Facebook ήταν περιττές, ήταν βαριές και θα βλάψουν τη φήμη του εδώ στην Αυστραλία».

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Scott Morrison επέκρινε επίσης την απόφαση, επισημαίνοντας ότι επηρέασε τις «βασικές υπηρεσίες πληροφοριών για τις υπηρεσίες υγείας και έκτακτης ανάγκης», καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να μοιράζονται αναρτήσεις στις σελίδες τους.

«Αυτές οι ενέργειες απλώς επιβεβαιώνουν την ανησυχία που ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών εκφράζει για τη συμπεριφορά των εταιρειών που πιστεύουν ότι είναι ισχυρότερες από τις κυβερνήσεις και ότι οι κανόνες δεν πρέπει να ισχύουν για αυτές», έγραψε ο Αυστραλός πρωθυπουργός στη σελίδα του στο Facebook η οποία δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί από τους περιορισμούς. «Μπορεί να αλλάζουν τον κόσμο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τον εξουσιάζουν».

About Author