Κοροναϊός: Πιθανόν με δύο δόσεις και το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά του Covid μπορεί τελικά να καταλήξει να χορηγείται σε δύο δόσεις, εάν αποδειχθεί ότι έτσι προσφέρει περισσότερη προστασία, δήλωσε την Πέμπτη υγειονομικός αξιωματούχος στις ΗΠΑ. «Η Johnson & Johnson αξιολογεί επί του παρόντος την απόδοση του εμβολίου της με τη χορήγηση δύο δόσεων», δήλωσε ο Andy Slavitt, ανώτερος σύμβουλος της ομάδας COVID-19 του Λευκού Οίκου, σε συνέντευξή του στη Washington Post.

«Περιμένουμε τα αποτελεσμάτα αυτά, περιμένουμε και την απόφαση του FDA κι έπειτα από αυτά, ίσως δούμε και τη χορήγηση δεύτερης δόσης για το εμβόλιο της Johnson & Johnson» πρόσθεσε ο Slavitt, για ένα εμβόλιο που, βάσει αρχικών προδιαγραφών, προέβλεπε χορήγηση μιας μόνο δόσης, η οποία εξασφάλιζε αποτελεσματικότητα της τάξης του 66% έναντι της λοίμωξης, 85% στην αποφυγή σοβαρής νόσησης και 100% στην αποφυγή νοσηλείας και θανάτου.

Η φαρμακευτική εταιρεία είχε ανακοινώσει μια δοκιμή μεγάλης κλίμακας για το σχήμα δύο δόσεων από τον Νοέμβριο. Ακόμη, είχε δηλώσει ότι σχεδίαζε να εγγράψει έως και 60.000 συμμετέχοντες παγκοσμίως για τη μελέτη, η οποία διεξήχθη παράλληλα με τη δοκιμή μίας δόσης.

Οι συμμετέχοντες λαμβάνουν είτε ένα εικονικό φάρμακο είτε το πειραματικό σκεύασμα, το οποίο ονομάζεται Ad26COV2, ακολουθούμενο από μια δεύτερη δόση 57 ημέρες αργότερα.

About Author