Τσίπρας σε Τασούλα: Αρνητική η εικόνα του Κοινοβουλίου την περίοδο της πανδημίας

Αλλαγή νοοτροπίας στην λειτουργία της Βουλής και απεγκλωβισμό της από τον κυβερνητικό επικοινωνιακό σχεδιασμό, ήταν  το πνεύμα των προτάσεων του Αλέξη Τσίπρα, τις οποίες παράθεσε κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα. Μεταξύ άλλων ζήτησε αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής των ονομαστικών ψηφοφοριών, να ασκεί δίχως εμπόδια τα δικαιώματά της η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ έθεσε θέμα και για την άρνηση του πρωθυπουργού, να απαντά στις ερωτήσεις που κατατίθενται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η συνάντηση αυτή έγινε μετά από αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στον Πρόεδρο της Βουλής θέμα για τον τρόπο διενέργειας των ονομαστικών ψηφοφοριών, έτσι ώστε και να τηρούνται τα μέτρα αποφυγής συγχρωτισμού για τον Covid 19 αλλά ταυτοχρόνως να μην δημιουργείται ένας μηχανισμός προ-ελέγχου της βούλησης και γνώμης των βουλευτών.

Έτσι φέρεται να πρότεινε στον Κώστα Τασούλα, οι ονομαστικές να πραγματοποιούνται μέσω του ψηφιακού συστήματος, που ήδη λειτουργεί στην Βουλή, για να γίνονται εξ αποστάσεως οι ομιλίες των βουλευτών. Εκεί ο βουλευτής θα μπορεί να ψηφίζει άμεσα, χωρίς διαμεσολάβηση, δίχως ταυτόχρονα να παραβρίσκεται στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Με το ισχύον σύστημα της επιστολικής ψήφου, στις ονομαστικές ψηφοφορίες οι γραμματείς των κοινοβουλευτικών ομάδων συγκεντρώνουν τις ψήφους των βουλευτών και στην συνέχεια τις προωθούν στην Ολομέλεια της Βουλής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να γνωρίζει εκ των προτέρων το κόμμα την στάση των βουλευτών του και να έχει την ευχέρεια να ασκήσει πιθανόν πιέσεις για αλλαγή στη στάση τους, σε περίπτωση που διαφοροποιηθούν.

Ο κ.Τσίπρας επίσης αναφέρθηκε και στην αίτηση για προ ημερησίας διάταξης συζήτησης για ζητήματα δημοκρατικής λειτουργίας εν μέσω πανδημίας, που έχει καταθέσει από τις 23 Δεκεμβρίου. Χαρακτήρισε απαράδεκτο το ότι το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχεδόν δύο μήνες αργότερα δεν έχει δρομολογηθεί.

Αντίθετα επισήμανε την ανοχή του Προέδρου της Βουλής στην τακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, να αντικαθιστά τη θεσμική του υποχρέωση να απαντά σε ερωτήσεις στην Βουλή, με ειδικές συνεδριάσεις ενημερωτικού χαρακτήρα, στις οποίες εμφανίζεται μόνο και μόνο για να επιδείξει στην Βουλή πίνακες.

Στο ζήτημα αυτό ο Κώστας Τασούλας φέρεται να δήλωσε ότι η προεδρία της Βουλής θα ανταποκριθεί στο αίτημα. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, ο κ. Τασούλας έθεσε θέμα επανακατάθεσης της πρότασης, για λόγους πρωτοκόλλου, κάτι που προκάλεσε αρνητικές εντυπώσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Συνολικά, ο Αλέξης Τσίπρας μετέφερε στον πρόεδρο της Βουλής την αρνητική εικόνα που παρουσιάζει το Κοινοβούλιο αυτή την περίοδο. Ιδίως, όσον αφορά την πρακτική των τροπολογιών και ρυθμίσεων της τελευταίας στιγμής, σε συνδυασμό με την κυβερνητική επιλογή να φέρει νομοσχέδια και διατάξεις, που γνωρίζει ότι προκαλούν αντιδράσεις και διαφωνίες.

Φέρεται να επισήμανε, ότι η λειτουργία της Βουλής δίνει την εικόνα της εκμετάλλευσης της πανδημίας, προκειμένου να υπάρχει νομοθέτηση με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι θα επανεξετάσει το θέμα των ονομαστικών ψηφοφοριών. Επικαλέστηκε όμως τεχνικές δυσκολίες. Χαρακτήρισε παράλληλα «συνταγματικό και αναλογικό» το σύστημα της επιστολικής ψηφοφορίας.

Όσον αφορά το θέμα της προ ημερησίας διάταξης συζήτησης, επισήμανε ότι επίσης θα εξεταστεί. Πάντως ο πρόεδρος της Βουλής ως δικαιολογία για την μη πραγματοποίησή της επικαλέστηκε τις ενημερωτικού χαρακτήρα συζητήσεις, που έχουν γίνει με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

Σημείωσε παράλληλα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει απαντήσει σε 6 ερωτήσεις πολιτικών αρχηγών στην Βουλή.

Πηγή: news 24/7

About Author