Ισπανία: Οργή Unidas Podemos για τη σύλληψη του ράπερ Χασέλ

Με μια χωρίς προηγούμενο επιχείρηση, η καταλανική αστυνομία εισέβαλε νωρίς το πρωί της Τρίτης στην πρυτανεία του Πανεπιστήμιου της Λέριντα και συνέλαβε τον ράπερ Πάμπλο Χασέλ, που είχε καταφύγει εκεί για να αποφύγει τη σύλληψη έχοντας την αλληλεγγύη δεκάδων φοιτητών και πολιτών που παρέμεναν μαζί του.

«Αμνηστία σε όλους», «Δεν θα λυγίσουμε», «Θάνατος στο φασιστικό κράτος», «Αυτά συμβαίνουν στην Τουρκία» φώναξε, μεταξύ άλλων, ο Χασέλ τη στιγμή της σύλληψής του.

Ο Χασέλ έχει καταδικαστεί σε εννεάμηνη ποινή φυλάκισης για εξύβριση της μοναρχίας και της αστυνομίας και «εξύμνηση» της τρομοκρατίας μέσω του Twitter, ενώ η δίωξή του και κυρίως η χθεσινή σύλληψή του πυροδότησαν κύμα διαμαρτυριών σε όλη την Ισπανία, ξεκινώντας από τον υπουργό Κατανάλωσης και ηγετικό στέλεχος της Ενωμένης Αριστεράς Αλμπέρτο Γκαθρόν του Unidas Podemos και του Podemos.

«Υπάρχει σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας στη χώρα και όποιος το αρνείται κάνει κακό λέγοντας πως η δημοκρατία μας λειτουργεί καλά. Δεν μπορεί να συλλαμβάνεις και να φυλακίζεις κάποιον και να τον καταδικάζεις για κάποια μηνύματα στο Twitter» κατήγγειλε υπουργός του Unidas Podemos Γκαρθόν.

«Όλοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι βρισκόμαστε σε πλήρη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και θεωρούνται προοδευτικοί θα πρέπει να ντρέπονται. Δεν υπάρχει πρόοδος εάν αρνούμαστε να αναγνωρίσουν το σημερινό έλλειμμα δημοκρατίας. Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια μας» τόνισε, μεταξύ άλλων, το Podemos, ενώ βουλευτές του που στηρίζουν την πρόταση νόμου για την αποποινικοποίηση των αδικημάτων γνώμης και έκφρασης υπογράμμισαν ότι «κανένας ράπερ δεν πρέπει να μπαίνει φυλακή».

Πηγή: Αυγή

About Author