“Μήδεια”: “Εκτός λειτουργίας” το επιτελικό κράτος

Χωρίς ρεύμα έχει μείνει σχεδόν η μισή Αττική, ενώ σε ολόκληρη την Αττική  έχουν σταματήσει τα λεωφορεία, το τραμ, ο ηλεκτρικός και τα τρένα ενώ έχουν ματαιωθεί οι εμβολιασμοί και έχουν κλείσει τα δικαστήρια. Χιλιάδες εργαζόμενοι είναι αδύνατον να μετακινηθούν προς τις δουλειές τους ενώ προβλήματα αντιμετωπίζουν και όσοι πρέπει να μετακινηθούν για λόγους υγείας.

Χιονισμένες είναι οι περισσότερες περιοχές της Αττικής με την Πολιτική Προστασία να κάνει νέα σύσταση προς τους κατοίκους της Αττικής να αποφύγουν τις μετακινήσεις που δεν είναι απαραίτητες προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα.

Σημαντικά είναι τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση πολλών περιοχών του λεκανοπεδίου και στις μετακινήσεις καθώς υπάρχουν έκτακτα μέτρα στα ΜΜΜ ενώ όλα τα λεωφορεία που κυκλοφορούσαν από το πρωί στους δήμους της Αθήνας επέστρεψαν στα αμαξοστάσια του ΟΑΣΑ. Ταυτόχρονα πολλοί είναι και οι κλειστοί δρόμοι λόγω χιονιού.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Προβλήματα ηλεκτροδότησης παρουσιάζονται από το πρωί της Τρίτης 16 Φεβρουαρίου στις εξής περιοχές της Αττικής: Άγιος Στέφανος, Κρυονέρι, Νέα Ερυθραία, Μεταμόρφωση, Νέο Ηράκλειο, Νέα Ιωνία, Φιλαδέλφεια, Εκάλη, Μαρούσι, Άνοιξη, Διόνυσος, Δροσιά, Καπανδρίτι, Μενίδι, Πάρνηθα, Αυλώνας, Μαλακάσα, Κάλαμος, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Ροδόπολη, Σταμάτα, Βασιλικά Σαλαμίνας και Σκαραμαγκάς.

Στην Εύβοια, το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζει τις προσπάθειες αποκατάστασης των βλαβών μαζί με ενισχυμένες δυνάμεις συνεργαζόμενων εργολάβων από γειτονικές περιοχές, για την επανηλεκτροδότηση χωριών από το κεντρικό τμήμα έως και το Βόρειο, δηλαδή από τη Χαλκίδα προς Άγιο Ιωάννη Ρώσο και τα ορεινά χωριά της Ιστιαίας καθώς υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές στο Δίκτυο και πλήθος σπασμένων στύλων.

«Ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά την κατανόηση του κοινού και υπογραμμίζει πως όλο το τεχνικό προσωπικό του βρίσκεται επί ποδός καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επανηλεκτροδότηση όλων των περιοχών. Η πρωτοφανής κακοκαιρία συνεχίζει να προκαλεί αρκετές ζημιές στο Δίκτυο κυρίως από την πτώση δέντρων», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Προβλήματα σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Προβλήματα στη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς έχει προκαλέσει από το πρωί της Τρίτης η κακοκαιρία Μήδεια, καθώς λόγω του χιονιού αποσύρονται από τους δρόμους τα λεωφορεία ενώ προβλήματα υπάρχουν σε μετρό, ηλεκτρικό, προαστιακό.

Εντολή να επιστρέψουν όλα τα λεωφορεία, που κυκλοφορούσαν από νωρίτερα στους δρόμους της Αθήνας, στα αμαξοστάσια του ΟΑΣΑ έδωσε η διοίκηση του Οργανισμού λίγο πριν τις 7 το πρωί. Όπως δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104.6 ο οργανωτικός γραμματέας των εργαζομένων στον ΟΑΣΑ Φώτης Νικολακόπουλος, τα λεωφορεία αποσύρονται μέχρι νεωτέρας, καθώς τα προβλήματα στους δρόμους είναι μεγάλα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν και περιπτώσεις με λεωφορεία που κόλλησαν σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου. Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για τα δρομολόγια στο 11185.

Επίσης δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια σε ολόκληρο το δίκτυο της γραμμής 1, δηλαδή στον ηλεκτρικό. Στο δίκτυο του προαστιακού δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια του Μετρό από και προς το αεροδρόμιο. Τα δρομολόγια του Μετρό γίνονται έως το σταθμό Δουκ. Πλακεντίας. Εκεί οι επιβάτες με κατεύθυνση προς το Αεροδρόμιο μετεπιβιβάζονται σε συρμούς του Τέλος, δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια του Τραμ στο τμήμα από τη στάση «Λεωφ. Βουλιαγμένης» έως το Σύνταγμα.

Πού έχει απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική – Πού χρειάζονται αλυσίδες

Με μεγάλη προσοχή πρέπει να κινηθούν πεζοί και οδηγοί στην Αττική που δεν μπορούν να αποφύγουν τις μετακινήσεις τους. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απευθύνει νέα ισχυρή σύσταση στους κατοίκους σε όλη την Αττική να αποφύγουν τις μη αναγκαίες μετακινήσεις για τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, «οι κάτοικοι να μην προβούν σε οποιαδήποτε μετακίνηση που μπορούν να αποφύγουν, ή να αναβάλλουν, οι δε εργαζόμενοι που χρειάζεται να μετακινηθούν να το πράξουν μετά τις 10.00 π.μ. και σε συνεννόηση με την εργοδοσία τους. Η χιονόπτωση θα είναι συνεχής μέχρι τις 10.00 π.μ. και συστήνεται μεγάλη προσοχή σε όλους τους πολίτες να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στις όποιες απολύτως αναγκαίες μετακινήσεις τους. Η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί στο επόμενο τρίωρο».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΑΔΑ υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας όλων των οχημάτων, στα κάτωθι σημεία:

Επί της Λεωφόρου Πάρνηθος, από το ύψος της ταβέρνας δεξιώσεων «Ermitaz Hall», ρεύμα κυκλοφορίας προς “REGENCY CAZINO MONT PARNES”.
Επί της Λ. Φυλής, στο ύψος του καταστήματος το «Χρυσό Βαρέλι», ρεύμα κυκλοφορίας προς Δερβενοχώρια.
Επί της Λ. Διονύσου από το ύψος του Γηπέδου Διονύσου έως το ύψος του Πάρκου Ανατολής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Περιφ. Οδός Πεντέλης – Ν. Μάκρης από το «Νοσοκομείο 414» έως «θέση Άγιος Πέτρος».
Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών από τον Κόμβο Μάνδρας προς Βίλια.
Οδός Αναστάσεως, από το Νεκροταφείο προς Υμηττό, Παπάγου.
Λ. Αλίμου-Κατεχάκη προς Καλοπούλα, από ύψος Προφυλακίου Καισαριανής (από σταθμό της Τάξης).
Επ. Ο. Καπανδριτίου από Καπανδρίτι προς Βαρνάβα.
Οδός Ιπποκράτους από ύψος Επ. Ο. Αφιδνών (Πλατεία Αφιδνών), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ιπποκράτειο Πολιτεία.
Οδός Αγίου Μερκουρίου από ύψος ταβέρνας «Λεωνίδας», στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ιπποκράτειο Πολιτεία, Αχαρνές.
Επί της Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας, από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/δ 20,060) έως την χ/θ 58,520 – όρια
Τ.Τ. Αυτοκινητοδρόμων Π.Α.Θ.Ε. Βοιωτίας (από 19:00 ώρα για φορτηγά οχήματα άνω των 3,5 τόνων και από 19:50 ώρα για παντός είδους οχημάτων).
Επί της Λ. Εθνικής Αντιστάσεως από το ύψος του γηπέδου Εθνικού Αστέρα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην περιοχή της Καισαριανής.
Επί της Π.Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου (και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας), από την 28η χ/θ έως την 34η χ/θ.
Επί της Λ. Μεγάρων – Αλεποχωρίου (και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας), από την 5η χ/θ έως την περιοχή του Αλεποχωρίου.
Διακοπή κυκλοφορίας για φορτηγά οχήματα άνω των 3,5 τόνων, επί της Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου (και στα δύο ρεύματα), από την 26,7η χ/θ (Σταθμός Διοδίων Ελευσίνας) έως την 41,5η χ/θ (ύψος του κόμβου Μεγάρων)
Εμβολιασμός: Ματαίωση λόγω χιονιά όλα τα σημερινά ραντεβού
Ματαιώνονται όλοι οι εμβολιασμοί στην Αττική λόγω καιρού, ενώ και τα προγραμματισμένα ραντεβού των ηλικιακών ομάδων, μετατίθενται. Συγκεκριμένα οι πολίτες που είχαν ραντεβού για σήμερα, θα ειδοποιηθούν για τον επαναπρογραμματισμό του ραντεβού τους.

Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για τη Μήδεια

Καθώς όπως φαίνεται οι διαρκείς συσκέψεις των προηγούμενων ημερών δεν ήταν αρκετές τουλάχιστον για να μείνει ανοικτό το κεντρικό οδικό δίκτυο, θα πραγματοποιηθεί σε λίγη ώρα νέα έκτακτη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Πολιτική Προστασία, για την επέλαση του χιονιά. Η ευρεία σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 11:00, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιου Πέτσα και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας.

Παρά το γεγονός ότι εδώ και μια εβδομάδα οι μετεωρολόγοι είχαν ειδοποιήσει για την σφοδρότητα της κακοκαιρίας, το επιτελικό κράτος εμφανίστηκε ανέτοιμο να αντιμετωπίσει τα χιόνια στην Αττική. Κεντρικές αρτηρίες στα βόρεια προάστια παρέμειναν για ώρες γεμάτες χιόνι, με αποτέλεσμα να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία, ενώ η Εθνική Οδός έχει μείνει κλειστή σχεδόν δυο εικοσιτετράωρα. Όλα αυτά δε, την στιγμή που ο μεγαλύτερος όγκος των πολιτών βρίσκεται σε καραντίνα.
Την ίδια στιγμή το περιβόητο 112 δεν λειτούργησε με αποτέλεσμα οδηγοί να μείνουν εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητα τους μετά την απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη να κλείσει την εθνική οδό.
Τα ερωτηματικά που προέκυψαν είναι πολλά και σημαντικά αφού, παρά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις των υπουργών το κράτος δεν κατάφερε να παρουσιαστεί συντεταγμένα απέναντι στην κακοκαιρία δημιουργώντας το αίσθημα της ασφάλειας στους πολίτες που βρέθηκαν στους δρόμους.
– Υπήρξε σχέδιο και ποιο ήταν αυτό; Εάν σχέδιο ονομάζει η κυβέρνηση την ακινητοποίηση των οχημάτων και την παραμονή των πολιτών στα σπίτια τους, τότε δυστυχώς βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο φιάσκο.
– Γιατί δεν βγήκαν όλα τα μηχανήματα που διαθέτει το κράτος να καθαρίσουν τους κεντρικούς δρόμους και παρατηρήθηκε αυτή η τραγελαφική εικόνα;
– Γιατί δεν εστάλη μήνυμα στους ανθρώπους που κατευθύνονταν στην Εθνική να κάνουν αναστροφή και να επιστρέψουν στην Αθήνα, αντί να μείνουν εγκλωβισμένοι για ώρες στην εθνική οδό;
– Την στιγμή που οι περισσότεροι πολίτες ήταν στα σπίτια τους, και η κίνηση των αυτοκινήτων αισθητά μειωμένη, ήταν τόσο δύσκολο να ελεγχτεί η κατάσταση;

About Author