Ρεκόρ με 25.000 εμβολιασμούς τη Δευτέρα παρά την κακοκαιρία – Το πρόγραμμα εμβολιασμών

Για την πορεία των εμβολιασμών, την προτεραιοποίηση και τα κριτήριά της και όλες τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κοροναϊού, μίλησαν ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας. Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, «η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών αποτελεί μία πολύ λεπτή διαδικασία και ήταν αποτέλεσμα έρευνας και δουλειάς πολλών μηνών.»

«Οι δύο μεγάλοι εμβολιαστικοί σταθμοί, στο Μαρούσι και στη Θεσσαλονίκη, θα εμβολιάζουν πάνω από 5.500 πολίτες σε καθημερινή βάση. Μέχρι στιγμής έχουμε ξεπεράσει τους 550.000 εμβολιασμούς, ενώ σήμερα έγιναν παρά τις δυσκολίες 25.000 εμβολιασμοί, ημερήσιο ρεκόρ από όταν ξεκίνησε το όλο εγχείρημα στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους και πρόσθεσε:

«Όσοι δεν προσήλθαν για την πρώτη δόση θα κάνουν νέο ραντεβού και όσοι είχαν ραντεβού για δεύτερη δόση, θα ενημερωθούν τις επόμενες μέρες για το τι θα γίνει.

Σήμερα ήταν και η πρώτη μέρα λειτουργίας των δύο μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων. Έγιναν πάνω από 1.400 εμβολιασμοί στην Αθήνα και πάνω από 600 στη Θεσσαλονίκη.

Και στους δύο σταθμούς υπάρχει δωρεάν πάρκινγκ. Στην Αθήνα είναι το πάρκινγκ του εμπορικού κέντρου Avenue και στην Θεσσαλονίκη το πάρκινγκ του χώρου της ΔΕΘ.

Την προηγούμενη εβδομάδα άνοιξε η πλατφόρμα για τα ραντεβού των  60 – 64 ετών, οι οποίοι θα εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca, και ως τώρα έχουν κλειστεί 235.000 ραντεβού. Επιπλέον, την Παρασκευή άνοιξε η πλατφόρμα για τους 75-79 ετών και ως τώρα έχουν κλειστεί 150.000 ραντεβού.

Η πρώτη κατηγορία της προτεραιοποίησης του εμβολιασμού αμέσως μετά τους 75-79, αφορά τα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, τα οποία είναι:                                                                                                                  Μεταμόσχευση
Χρόνια αιμοκάθαρση
Χημειοθεραπείες
Κυστική ίνωση
Σοβαρή υπατική νόσος
Ανοσοκατασταλμένοι

Η ομάδα Α αφορά περίπου 270.000 άτομα, τα οποία θα ξεκινήσουν τον εμβολιασμό στις αρχές Μαρτίου.

Στην ομάδα Β είναι οι υπόλοιπες σοβαρές παθήσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν από το υπουργείο αναλυτικά και αφορούν άτομα 18-59 ετών. Ενδεικτικά: καρδιολογικά προβλήματα, σακχαρώδης διαβήτης, σοβαρά αναπνευστικά.

Για την κατηγορία αυτή θα υπάρξει ηλικιακή κατηγοριοποίηση, αμέσως μετά την ομάδα 60-64».

Η Μαρία Θεοδωρίδου από την πλευρά της, δήλωσε:

«Εννέα στους δέκα θανάτους και σχεδόν οκτώ στους δέκα εισαγωγές στις εντατικές, αφορούν ασθενείς άνω των 60 ετών», τονίζοντας τη σημασία της ηλικίας σε ό, τι αφορά τον φονικό ιό και επεξηγώντας το γιατί σχεδιάστηκε έτσι το πρόγραμμα εμβολιασμού.

«Όταν η διαθεσιμότητα των εμβολίων είναι περιορισμένη, η ηλικία αποτελεί τον κύριο παράγοντα προτεραιοποίησης», εξήγησε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Για τη σειρά των εμβολιασμών, τόνισε ότι ξεκίνησε με τους υγειονομικούς και το προσωπικό των νοσοκομείων και ακολουθούν εργαζόμενοι σε ειδικά κέντρα αποκατάστασης, αλλά και οι εκπαιδευτικοί.

«Σήμερα ξεκίνησε ο εμβολιασμών όσων είναι 70 ετών. Ακολουθούν οι υψηλού κινδύνου και μάλιστα ανεξαρτήτως ηλικίας», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, επεξηγώντας τις κατηγορίες που εντάσσονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου με βάση τα νοσήματα:

Νοσήματα Κατηγορίας Α (Φάση εμβολιασμού 1)

Μεταμόσχευση
■ Μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου
■ Μεταμόσχευση μυελού των οστών ή βλαστικών κυττάρων κατά το τελευταίο 6μηνο ή με συνεχιζόμενη λήψη ανοσοκατασταλτικής αγωγής

Νεφρική ανεπάρκεια
■ Υποβολή σε αιμοκάθαρση, χρόνια νεφρική νόσος σταδίου 5

Καρκίνος υπό αγωγή
■ Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, με αναστολείς πρωτεϊνικής κινάσης ή με αναστολείς της πολυμεράσης της πολυ-ADP-ριβόζης (PRAP)
(ADP: διφωσφορική αδενοσίνη)
■ Αιματολογικός καρκίνος (π.χ. λευχαιμία, λέμφωμα, πολλαπλούν μυέλωμα) σε άτομα που υποβάλλονται σε αγωγή (βλ. παραπάνω)

Ανοσοκαταστολή
■ Φλεγμονώδεις παθήσεις υπό ανοσοκατασταλτική ή ανοσοτροποποιητική αγωγή μετρίου – υψηλού κινδύνου ■ Βαριά συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια
■ HIV με CD4<200
κύτταρα/μL

Αλλα νοσήματα
■ Κυστική ίνωση
■ Ασθμα σοβαρού βαθμού (επανειλημμένες νοσηλείες κατά το τελευταίο έτος)
■ Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) σοβαρού βαθμού (χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον)
■ Σύνδρομο Down
■ Αλλες σπάνιες και πολύ σοβαρές καταστάσεις, σύμφωνα με κλινικά κριτήρια

Νοσήματα Κατηγορίας Β (Φάση εμβολιασμού 2)

Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού
■ Ασθμα, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (συμπεριλαμβανόμενου εμφυσήματος και χρόνιας βρογχίτιδας), βρογχεκτασία, διάμεσοι νόσοι του πνευμονικού παρεγχύματος, πνευμονοκονίαση, βρογχοπνευμονική δυσπλασία

Χρόνια καρδιαγγειακή νόσος
■ Συγγενείς καρδιοπάθειες, υπέρταση με καρδιακές επιπλοκές, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια ισχαιμική καρδιοπάθεια, κολπική μαρμαρυγή, μυοκαρδίτιδες, μυοκαρδιοπάθειες, περιφερική αγγειακή νόσος, ιστορικό θρομβοεμβολικής νόσου

Σακχαρώδης διαβήτης
■ Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2

Χρόνια νεφρική νόσος
■ Χρόνια νεφρική νόσος σταδίου 3 και 4, νεφρωσικό σύνδρομο

Χρόνια ηπατική νόσος
■ Κίρρωση ήπατος, ατρησία χοληφόρων, χρόνια ηπατίτιδα

Χρόνια νευρολογικά νοσήματα
■ Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σοβαρά νευρολογικά νοσήματα στα οποία επηρεάζεται η αναπνευστική λειτουργία, εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλή σκλήρυνση, επιληψία, άνοια, νόσος Πάρκινσον, νόσος κινητικού νευρώνα και συναφή νοσήματα, κληρονομικά και εκφυλιστικά νοσήματα του νευρικού και του μυϊκού συστήματος

Καρκίνος
■ Διάγνωση καρκίνου συμπαγούς οργάνου ή αιματολογικού καρκίνου κατά την τελευταία 5ετία

Ανοσοκαταστολή
■ Ανοσοκαταστολή οφειλόμενη σε ασθένεια ή φαρμακευτική αγωγή
■ Λοίμωξη HIV (με CD4>200 κύτταρα/μL)

Αιμοσφαιρινοπάθειες
■ Ομόζυγη δρεπανοκυτταρική αναιμία, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, ομόζυγη μεσογειακή αναιμία

Διαταραχές σπληνός
■ Σπληνεκτομή ή λειτουργική ασπληνία

Σοβαρή ψυχική νόσος
■ Διάγνωση σχιζοφρένειας ή διπολικής διαταραχής

Νοσογόνος παχυσαρκία
■ Δείκτης μάζας σώματος ≥40 kg/m²

Σοβαρή αναπηρία
■ Ατομα με σοβαρή αναπηρία

Φροντιστές ηλικιωμένων ατόμων ή ατόμων με ειδικές ανάγκες
■ Ατομα που φροντίζουν ηλικιωμένα άτομα ή άτομα με ειδικές ανάγκες

About Author