Ευρώπη: Σε επιφυλακή για πλαστά εμβόλια κοροναϊού

Να είναι σε επιφυλακή με τις προσφορές εμβολίων κατά του COVID-19 προειδοποίησε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις η OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης). Αυτές οι προσφορές είναι πολύ συχνά ψεύτικες και πρέπει να αναφέρονται, τονίζεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την υπηρεσία. Ο Βίλε Ιτάλα, Γενικός Διευθυντής της OLAF, δήλωσε: «Ακούμε αναφορές για απατεώνες, που προσφέρουν να πουλήσουν εμβόλια σε κυβερνήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ. Αυτές οι προσφορές διατίθενται σε πολλές διαφορετικές μορφές.

Για παράδειγμα, οι απατεώνες μπορεί να προσφέρoυν για πώληση μεγάλες ποσότητες εμβολίων, να παραδώσουν ένα δείγμα για να εισπράξουν την προκαταβολή και στη συνέχεια να εξαφανιστούν. Μπορούν να παραδώσουν παρτίδες ψεύτικων εμβολίων. Ή μπορεί να ισχυρίζονται ψευδώς ότι εκπροσωπούν νόμιμη επιχείρηση και κατέχουν ή έχουν πρόσβαση σε εμβόλια».

Ο Ιτάλα συμπλήρωσε ότι «όλες αυτές οι αξιώσεις έχουν ένα κοινό: είναι ψευδείς. Είναι φάρσες οργανωμένες για να εξαπατήσουν τις εθνικές αρχές, που επιδιώκουν να εντείνουν τον ρυθμό εμβολιασμού για να διατηρήσουν τους πολίτες τους ασφαλείς.

Πρέπει να σταματήσουν το συντομότερο δυνατό» και πρόσθεσε ότι, «αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η OLAF έχει προσθέσει ένα επιπλέον στρώμα στη συνεχιζόμενη έρευνά μας για ψεύτικα προϊόντα προστασίας από τον COVID -19, με σκοπό την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου εμβολίων κατά του κοροναϊού, που πιθανώς πραγματοποιείται με παράνομη εισαγωγή τους στο έδαφος της ΕΕ ή /και μέσω της εμπορίας πλαστών φαρμάκων».

Παράλληλα, ο Βιτάλα σημείωσε ότι, «τώρα θα μοιραστούμε ενεργά τις πληροφορίες που λαμβάνουμε σχετικά με αυτές τις απόπειρες απάτης με τους αξιόπιστους εταίρους μας στην ΕΕ, στα κράτη μέλη και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Θα συνεργαστούμε μαζί τους, για να αποτρέψουμε αυτές τις απάτες και να βοηθήσουμε τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, να προσδιορίσουν την πραγματική ταυτότητα των ατόμων και των εταιρειών, που κρύβονται πίσω από αυτές τις απόπειρες και θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και τα δημόσια οικονομικά σε μια εποχή μεγάλης δυσκολίας».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις 19 Μαρτίου 2020, η OLAF ξεκίνησε επίσημη έρευνα σχετικά με το παράνομο εμπόριο μασκών προσώπου, ιατρικών συσκευών, αντισηπτικών, φαρμάκων και εξαρτημάτων για τεστ που συνδέονται με την πανδημία COVID-19.

Μέχρι στιγμής, η έρευνα της OLAF οδήγησε στον εντοπισμό περισσότερων από 1.000 ύποπτων φορέων εκμετάλλευσης και στην κατάσχεση ή κράτηση περισσότερων από 14 εκατομμυρίων αντικειμένων. Σε αυτά περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, αντισηπτικά χεριών που περιέχουν μεγάλο όγκο μεθανόλης, κακές μάσκες προσώπου και πλαστά κιτ τεστ. Δεν έχουν καταγραφεί ακόμη κατασχέσεις πλαστών εμβολίων.

About Author