Εργασιακά: Πότε θεωρείται άκυρη η απόλυσή τους και σε ποιες περιπτώσεις προστατεύονται

Η υγειονομική κρίση έχει προκαλέσει τριγμούς στην αγορά εργασίας, καθώς δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που κατά τη διάρκεια της πανδημίας προχώρησαν σε απολύσεις.

Μπορεί το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ να έχουν «ενεργοποιήσει» σειρά προγραμμάτων με στόχο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων, όμως οι απολύσεις δεν σταμάτησαν, καθώς αρκετοί εργοδότες αψηφούν τους νόμους και συνεχίζουν να αυθαιρετούν εις βάρος των εργαζομένων.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν σε ποιες περιπτώσεις προστατεύονται, αλλά και πότε θεωρείται άκυρη η απόλυση. Όσον αφορά στις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν επιδοτούμενους ανέργους μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, αυτές είναι υποχρεωμένες να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού για όσο διάστημα ισχύει η επιδότηση.

Παράλληλα, εργαζόμενοι που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» προστατεύονται από τις απολύσεις, όχι όμως όλοι. Ειδικότερα, σε περίπτωση που μια επιχείρηση (πληττόμενη ή μη) εντάξει μισθωτό της στον μηχανισμό, τότε δεν της επιτρέπεται να τον απολύσει για όσο διαρκεί η ισχύς του μέτρου. Ωστόσο, μπορεί να απολύσει οποιονδήποτε άλλο εργαζόμενό της, όπως επίσης και έναν εργαζόμενο που είχε ενταχθεί στο “Συν-Εργασία” αλλά έληξε η ισχύς της ένταξής του στο πρόγραμμα.

 

Πηγή: enikonomia.gr

About Author