Ιαπωνία: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του “Τόκιο 2020” λόγω σεξιστικών δηλώσεων

Την παραίτησή του υπέβαλε την Παρασκευή ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο Γιοσίρο Μόρι, λόγω σεξιστικών δηλώσεων που έκανε προσφάτως. Η αποχώρησή του έρχεται σε μια στιγμή που είναι άγνωστο το πώς και το εάν θα γίνουν τελικά οι Αγώνες που αναβλήθηκαν πέρυσι. «Οι ακατάλληλες δηλώσεις μου προξένησαν μεγάλο πρόβλημα, ζητώ συγγνώμη», είπε ο 83χρονος Ιάπωνας πολιτικός μετά το λεκτικό του «χαρακίρι».

Σε δηλώσεις του ο κ. Μόρι είχε αναφέρει: «Eάν αυξήσουμε τον αριθμό των γυναικών – μελών του διοικητικού συμβουλίου, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο χρόνος ομιλίας τους θα είναι κάπως περιορισμένος κι αυτό γιατί έχουν δυσκολία να ολοκληρώσουν, κάτι που είναι ενοχλητικό». Οι δηλώσεις του προκάλεσαν οργή εντός και εκτός Ιαπωνίας.

Πρόκειται για την πρώτη αποχώρηση προέδρου οργανωτικής επιτροπής επικείμενης ολυμπιακής διοργάνωσης από το 2000, όταν η Ελλάδα αντικατέστησε τον Τάκη Θωμόπουλο με τη Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, κατόπιν απειλής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ότι λόγω καθυστερήσεων μπορεί να αφαιρούσε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 από την Αθήνα.

«Το πιο σημαντικό τώρα είναι να είναι επιτυχείς οι Αγώνες», πρόσθεσε την Παρασκευή ο κ. Μόρι, η επιλογή του οποίου να τον διαδεχθεί ο δήμαρχος του Ολυμπιακού Χωριού Σαμπούρο Καουαμπούτσι προκάλεσε νέες αντιδράσεις λόγω της ηλικίας του. Ο 84χρονος κ. Καουαμπούτσι φέρεται την Παρασκευή να απέρριψε τη θέση λόγω των αντιδράσεων.

Tην ίδια ώρα, στο Τόκιο διεξαγόταν μία ακόμη διαδήλωση κατά της διεξαγωγής των Αγώνων το καλοκαίρι στην ιαπωνική πρωτεύουσα, καθώς η πλεινότητα των Ιαπώνων αντιτίθεται στην έλευση χιλιάδων αθλητών, συνοδών και δημοσιογράφων εν μέσω πανδημίας.

Πηγές: kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Author