Αποκάλυψη-σοκ του πρωθυπουργού της Τσεχίας: Παρεμπόριο εμβολίων της AstraZeneca εκτός πλαισίου της ΕΕ

Έντονο είναι το παρασκήνιο στον ιδιότυπο «πόλεμο των εμβολίων» κατά του κοροναϊού. Ο υπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις δήλωσε ότι σε τέσσερα κράτη μέλη της ΕΕ προσφέρθηκε η δυνατότητα να υπογράψουν ξεχωριστές συμφωνίες με την AstraZeneca, εκτός του πλαισίου των συμφωνιών της ΕΕ, που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο ζήτημα, με στόχο να πάρουν εμβόλια γρηγορότερα από τους υπόλοιπους. «Ενώ η AstraZeneca αρνούνταν να παραδώσει στην ΕΕ 80 εκατομμύρια δόσεις, λάβαμε επανειλημμένα προσφορές του εμβολίου – όχι μόνον εγώ αλλά τρείς ακόμη πρωθυπουργοί στην Ευρώπη- ακόμη και πριν την έναρξη των παραδόσεων» είπε ο Μπάμπις, σύμφωνα με το Euractiv.

Μάλιστα, κατήγγειλε ότι η προσφορά έγινε από μία εταιρεία, σε ρόλο μεσάζοντα από το Ντουμπάι, με προπληρωμή 50%.

«Πιστέψτε με, σίγουρα θα αξιοποιούσαμε την ευκαιρία, εάν ήταν ρεαλιστική. Αλλά δεν μπορούσαμε να την αντέξουμε (…). Φυσικά έχουμε και κάποιες ευρωπαϊκές συμφωνίες και οφείλουμε να τις σεβαστούμε», πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής, δεν είναι γνωστή η τιμή των εμβολίων στις προσφερόμενες χωριστές συμφωνίες, με βάση τη δήλωση του τσέχου πρωθυπουργού όμως, μάλλον ήταν υψηλή.

Η καταγγελία δημιουργεί νέες υποψίες στην ΕΕ για τα όσα διεξάγονται παρασκηνιακά σε επίπεδο κρατών μελών, που συζητούν με φαρμακοβιομηχανίες, παρακάμπτοντας τις Βρυξέλλες.

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε ότι γνωρίζει τέτοια περιστατικά.

About Author