Ομολoγία Σταϊκούρα: Χειρότερη η κατάσταση απ΄ ό,τι περιμέναμε – Δεν μπορούμε να καλύψουμε όλες τις απώλειες

Η κατάσταση στην πραγματική οικονομία είναι χειρότερη από εκείνη που ανέμενε η κυβέρνηση και δεν θα καλυφθεί το σύνολο των απωλειών, παραδέχθηκε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. «Προφανώς αυτή η εικόνα είναι χειρότερη από την κατάσταση που περιμέναμε. Η κατάσταση στην πραγματική οικονομία είναι χειρότερη από αυτή που περιμέναμε και εκτιμούσαμε στον προϋπολογισμό», είπε ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Ταυτόχρονα, δήλωσε πως «θα είμαστε κοντά στο σύνολο της κοινωνίας αλλά δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε το σύνολο των απωλειών».

Ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε τις αυξανόμενες πιέσεις που δέχεται ο προϋπολογισμός και προανήγγειλε ανακοινώσεις στο αμέσως προσεχές διάστημα, αναφορικά με τον χρόνο έναρξης εξόφλησης των «παγωμένων» χρεών της πανδημίας, μέτωπο στο οποίο αναμένεται παράταση έναντι της τελευταίας προθεσμίας του Απριλίου.

Η παραδοχή του Χρήστου Σταϊκούρα για την κατάσταση που επικρατεί ήρθε στον απόηχο των προβλέψεων της Κομισιόν για την πορεία της οικονομίας. Η έκθεση σημειώνει ότι το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε 2,3% στο τρίτο τρίμηνο του 2020, μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας και την προσωρινή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Μετά την εφαρμογή νέων περιοριστικών μέτρων στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, το ΑΕΠ εκτιμάται ότι μειώθηκε σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο. Συνολικά, το ΑΕΠ αναμένεται να έχει μειωθεί 10% το 2020.

Επίσης, η ανεργία ανήλθε στο 16,7% τον Οκτώβριο του 2020, παρόμοια με ένα χρόνο πριν, που δείχνει ότι ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης στην εργασία παραμένει σχετικά περιορισμένος.

Πηγή: avgi.gr

About Author