Έκθεση-σοκ: Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει το 40% των θανάτων από Covid

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να έχουν αποτρέψει το 40% των θανάτων συνεπεία του Covid-19, αν το ποσοστό θνητότητας από την ασθένεια στη χώρα, ακολουθούσε το ποσοστό που καταγράφηκε στις άλλες χώρες της Ομάδας των G7, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μελέτης της επιτροπής της ιατρικής επιθεώρησης The Lancet, που επιφορτίσθηκε με την αξιολόγηση της πολιτικής υγείας της κυβέρνησης Τραμπ.

Η επιτροπή καταδικάζει τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση Τραμπ, αλλά επισημαίνει επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήλθαν στην εποχή της πανδημίας με υποβαθμισμένες υποδομές δημόσιας υγείας. Κατά την περίοδο 2002-2019, οι δαπάνες για την υγεία στις ΗΠΑ μειώθηκαν από το 3,21% στο 2,45%, που αντιστοιχεί στο ήμισυ των αντίστοιχων δαπανών στον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Για να υπολογίσει πόσους θανάτους θα μπορούσαν να έχουν αποτρέψει οι ΗΠΑ, η επιτροπή υπολόγισε τον μέσο όρο της θνητότητας στις υπόλοιπες χώρες της G7 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ιαπωνία ) και τον συνέκρινε με τους αμερικανικούς αριθμούς.

Η Μέρι Τ. Μπάσετ, μέλος της επιτροπής και διεθύντρια του FXB Center for Health and Human Rights του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, δήλωσε στην εφημερίδα Guardian: «Οι ΗΠΑ τα πήγαν πολύ άσχημα με την επιδημία αυτή, αλλά το χάλι αυτό δεν βαρύνει μόνο τον κ. Τραμπ, έχει επίσης σχέση με τις αποτυχίες στην κοινωνική πολιτική…Αυτό δεν θα επιλυθεί με ένα εμβόλιο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Author