Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ επιβεβαιώνουν τη λογοκρισία για την Ικαρία – ΕΣΗΕΑ: Απόπειρα χειραγώγησης της ενημέρωσης

Επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του σημειώματος, που έδινε εντολή στους παραγωγούς της ΕΡΤ, να μην παίξουν πλάνα και φωτογραφίες από το κορονογεύμα Μητσοτάκη στην Ικαρία, οι εκπρόσωποι των δημοσιογράφων της ΕΡΤ. Επισημαίνουν μάλιστα ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση έμεινε για πολλές ώρες αναρτημένη στο γραφέο των παραγωγών. Σε ανακοίνωσή τους υπογραμμίζουν, ότι «στο κεντρικό δελτίο των 9, τα πλάνα από το σπίτι του κ. Στεφανάδη (που είχαν προβληθεί για 3-4’’ στο δελτίο των 15.00) αντικαταστάθηκαν από μία φωτογραφία. Το προηγούμενο βράδυ δεν υπήρχε ούτε φωτογραφία».

«Πράγματι η είδηση υποβαθμίστηκε και από το σύνολο σχεδόν των ιδιωτικών καναλιών. Όμως η ΕΡΤ δεν ανήκει σε εφοπλιστές και εργολάβους, για να συγκρίνεται με τα ιδιωτικά κανάλια αλλά στον ελληνικό λαό. Το αίτημα για θεσμική και λειτουργική ανεξαρτησία της δεν είναι μόνο των εργαζομένων της, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας» τονίζουν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:                                                                                                                                                      Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεχόμαστε αφόρητες πιέσεις για το πώς πρέπει να παιχτεί, υποβαθμιστεί ή και να αποσιωπηθεί μια είδηση.

Συνήθως οι εντολές είναι προφορικές, το γραπτό σημείωμα του Σαββατοκύριακου όμως είναι πραγματικό γεγονός.

Έμεινε για πάρα πολλές ώρες στο γραφείο των παραγωγών και είχαν τη δυνατότητα να το δούν πάρα πολλοί συνάδελφοι. Κι ας μην διακινούν κάποιοι τα περί προβοκατόρικης ενέργειας ή ανοησίας, διότι είναι πάρα πολύ εύκολο να αποδειχθεί η πορεία της αλυσίδας των εντολών.

Εξάλλου η ίδια η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι υπήρξε παρέμβαση. Στο κεντρικό δελτίο των 9 τα πλάνα από το σπίτι του κ. Στεφανάδη (που είχαν προβληθεί για 3-4’’ στο δελτίο των 15.00) αντικαταστάθηκαν από μία φωτογραφία. Το προηγούμενο βράδυ δεν υπήρχε ούτε φωτογραφία.

Πράγματι η είδηση υποβαθμίστηκε και από το σύνολο σχεδόν των ιδιωτικών καναλιών. Όμως η ΕΡΤ δεν ανήκει σε εφοπλιστές και εργολάβους για να συγκρίνεται με τα ιδιωτικά κανάλια αλλά στον ελληνικό λαό. Το αίτημα για θεσμική και λειτουργική ανεξαρτησία της δεν είναι μόνο των εργαζομένων της, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας.

Νίκος Κορόβηλας

Εκπρόσωπος δημοσιογράφων τηλεόρασης

Κατερίνα Φρύσσα

Εκπρόσωπος δημοσιογράφων ραδιοφώνου και πολυμέσων

 

Ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:                                                                                                                                                          Θέση για το θεμα πήρε και η ΕΣΗΕΑ, η οποία με ανακοίνωσή της, καταγγέλει «κάθε απόπειρα χειραγώγησης της ενημέρωσης» :

«Με αφορμή πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και αφορούν οδηγίες σε σχέση με τα ρεπορτάζ στην Ικαρία και την παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει το γεγονός και κάθε απόπειρα χειραγώγησης της ενημέρωσης.

Τέτοιου είδους ενέργειες πλήττουν την εικόνα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Η διοίκηση της ΕΡΤ οφείλει ξεκάθαρες απαντήσεις και η ΕΣΗΕΑ είναι σε επαγρύπνηση για τυχόν μετακύληση ευθυνών σε απλούς εργαζομένους», καταλήγει η Ένωση Συντακτών.

About Author