Θεοδωρίδου: Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca – Δεν επηρεάζει τη γονιμότητα

Στο εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κοροναϊού, μετά την έγκρισή του από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα, ενώ εστίασε στην παραπληροφόρηση που υπάρχει σχετικά με τη γονιμότητα και το εμβόλιο.

Η κ. Θεοδωρίδου υπογράμμισε ότι ο Eυρωπαϊκός Οργανιοσμός Φαρμάκων ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca, για τις ηλικίες άνω των 64 ετών, ενώ η ελληνική εθνική επιτροπή εμβολιασμού εξέτασε επίσης όλα τα δεδομένα. Όπως είπε, το εμβόλιο είναι ασφαλές, ανοσογόνο και αποτελεσματικό, ενώ προστατεύει τους εμβολιαζόμενους από ήπια νόσο.

«Η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σημειώνει ότι το εμβόλιο της AstraZeneca αφορά τις ηλικίες από 18 έως 64 ετών. Το μεσοδιάστημα ανάμεσα στις δύο δόσεις του εμβολίου θα πρέπει να είναι 12 εβδομάδες. Αναμένονται νεότερα δεδομένα, σχετικά με τη αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις μεγαλύτερες ηλικίες» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, χαρακτήρισε ελπιδοφόρα τα στοιχεία του εμβολιασμού στο Ισραήλ.

Η κ. Θεοδωρίδου παρείχε διαβεβαιώσεις, ότι η γονιμότητα δεν συνδέεται με τον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού, ξεκαθαρίζοντας ότι η χορήγηση του εμβολίου είναι τελείως αθώα.

Όπως εξήγησε, υπάρχει παραπληροφόρηση για τη γονιμότητα των νεαρών γυναικών και πιθανή συσχέτισή της με το εμβόλιο. Οι μελέτες όπως είπε, αποδεικνύουν ότι δεν επηρεάζεται ούτε από το εμβόλιο ούτε από τα αντισώματα που δημιουργεί.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, είναι γεγονός ότι βιώνουμε καθημερινά δύο επιδημίες, του COVID-19 και της υπερπληροφόρησης. «Την πρώτη θα τη νικήσει το εμβόλιο, τη δεύτερη όμως, που είναι πιο δύσκολη, θα τη νικήσει μόνο το αν και κατά πόσον θα τηρήσουμε το κλασικό ρητό “Παν μέτρον άριστον”» είπε η κ. Θεοδωρίδου.

About Author