Συμφωνία για τον Τουρισμό υπογράφει στο Ισραήλ ο Κ. Μητσοτάκης

Σε μια περίοδο ζυμώσεων για τα εθνικά μας θέματα ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης  συναντήθηκε στη Λευκωσία με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ενόψει και της άτυπης πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που θα πραγματοποιηθεί στην Νέα Υόρκης στις αρχές Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό αποτελούσε υποχρέωσή του  να βρεθεί στην Κύπρο έτσι ώστε οι δύο χώρες να συντονιστούν για την την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν Αθήνα και Λευκωσία.

«Εισερχόμαστε σε περίοδο πυκνών εξελίξεων λόγω της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης και υπάρχει ανάγκη συντονισμού, ώστε από κοινού οι δύο χώρες να διεκδικήσουν την επανένωση της Κύπρου προς όφελος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων και των αποφάσεων του ΟΗΕ»., ανέφερε μεταξύ άλλων ο  κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης είπε πως πρόκειται να συζητήσουν τα όσα με αποφασιστικότητα μπορούν να διαδραματιστούν στην άτυπη σύνοδο για το κυπριακό που σκοπεύει να συγκαλέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ και να ανασκοπήσουν τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή αλλά και την κοινή στάση στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η ελληνική κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη ως προς τη θέση της.

Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., τις συγκλίσεις των δύο πλευρών και το κοινοτικό κεκτημένο. Η Ελλάδα στηρίζει το διαπραγματευτικό κεκτημένο των Ηνωμένων Εθνών, αποτέλεσμα πολυετούς διαπραγματευτικής προσπάθειας, το οποίο πρέπει να διατηρηθεί.  Στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, καθώς και τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε. για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Κομβικής όμως σημασίας είναι και η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ισραηλινό ομολόγο του Μπενζαμίν Νετανιάχου. Οι δυο άντρες θα συναντηθούν στην Ιερουσαλήμ, στις 16:45. Αντικείμενο της συνάντησής τους είναι η ανασκόπηση των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, η διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας και η επαναβεβαίωση της συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ στον αμυντικό τομέα. Ήδη, άλλωστε, η διμερής αμυντική συνεργασία έχει αναβαθμιστεί σημαντικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και δρομολογούνται τα αποτελέσματά της.

Η στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ -όπως έχει επανειλημμένα τονίσει ο Πρωθυπουργός- είναι ισχυρή, συμπαγής. Είναι αυτόφωτη και  δεν στρέφεται εναντίον τρίτων χωρών.

Το κύριο βάρος όμως πέφτει στον Τουρισμό. Οι δυο πλευρές θα υπογράψουν συμφωνία για τον Τουρισμό.

«Το Ισραήλ» όπως έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «είναι μια πολύ σημαντική αγορά για την Ελλάδα και αν το 70% του πληθυσμού του έχει εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου, θα είναι ευκολότερο να ξεκινήσουμε σταδιακά να ανοίγουμε στους Ισραηλινούς που ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν στη χώρα μας».

Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν οι Υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, οι οποίοι θα έχουν συναντήσεις με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους.

 

Δείτε ακόμα: https://www.anatropinews.gr/2021/02/08/synantisi-anastasiadi-mitsotaki-aytonoiti-ypochreosi/

About Author