Ισπανία: Ξεκίνησε η δίκη για το μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς στο Λαϊκό Κόμμα

Ξεκίνησε στο Εθνικό Δικαστήριο της Μαδρίτης η δίκη για το πολύκροτο οικονομικό σκάνδαλο στο Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας, που έγινε η αιτία και για την αποπομπή του πρώην πρωθυπουργού και ηγέτη του Μαριάνο Ραχόι, ενώ το οδήγησε και στην εκλογική ήττα. Το δικαστήριο θα εξετάσει αν οι πανάκριβες ανακαινίσεις που έγιναν στα γραφεία του κόμματος, έγιναν με χρήματα που προέρχονταν από μίζες. Κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης, ο πρώην οικονομικός σύμβουλος του κόμματος Λούις Μπάρθενας, που έχει ήδη καταδικαστεί σε 29 χρόνια κάθειρξης για την υπόθεση αυτή, ενώ ο Μαριάνο Ραχόι εκδιώχθηκε από την ηγεσία, αφότου έχασε την εμπιστοσύνη του κόμματος, καθώς θεωρήθηκε ότι έχει ωφεληθεί από τις μίζες.

Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται το 2013, με αφορμή καταγγελίες για ύποπτες διαδικασίες στα οικονομικά του κόμματος.

Στο εδώλιο του δικαστηρίου, εκτός από τον Μπάρθενας, που είναι αντιμέτωπος με ακόμη πέντε χρόνια κάθειρξης για νέες κατηγορίες, μεταξύ των οποίων η κατάχρηση, θα καθίσουν ακόμη τέσσερα μέλη του κόμματος.

Ο πρώην αρχιλογιστής του κόμματος έχει ομολογήσει τις πράξεις του, ενώ η γυναίκα του Ροζαλία έχει φυλακιστεί, καταδικασμένη σε 13 χρόνια φυλάκιση για φοροαποφυγή και άλλα φορολογικά εγκλήματα.

Ο Μαριάνο Ραχόι, που έχει εγκαταλείψει την πολιτική από το 2018, αρνείται να σχολιάσει τις καταγγελίες και το κατηγορητήριο, αλλά κρίσιμες αναμένεται να είναι οι καταθέσεις του προκατόχου του Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

Ο νέος ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, Πάμπλο Κασάδο, που έχει ορκιστεί να βγάλει το κόμμα από τη δίνη των σκανδάλων, κρατάει αποστάσεις από την υπόθεση, λέγοντας ότι «αν καταδικαστεί οποιοδήποτε στέλεχος του κόμματος, δεν θα διστάσω να δράσω».

Πηγή: efsyn.gr

About Author