Το χρονικό της παραίτησης Λιγνάδη-Ακρίτα: Σειρά της Μενδώνη να παραιτηθεί

Μία προαναγγελθείσα παραίτηση που συζητήθηκε έντονα τις τελευταίες ημέρες, “έσκασε” το βράδυ του Σαββάτου, καθώς η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, έκανε δεκτή την παραίτηση που υπέβαλε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Λιγνάδης στις 2 Φεβρουαρίου, με ανακοίνωσή του, διέψευδε τα περί παραίτησής του, τέσσερις μέρες μετά, με επιστολή του, ανακοίνωσε τους λόγους που τον ώθησαν σε αυτή την απόφαση.

Στην επιστολή παραίτησης, ο κ. Λιγνάδης αναφέρεται σε «τοξικό κλίμα φημών, υπονοούμενων, διαρροών και αναφορών γύρω από το πρόσωπό μου, χωρίς μάλιστα να υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη καταγγελία».

Προσθέτει ότι πλέον μπορεί, χωρίς να δεσμεύεται θεσμικά, να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμα, «εναντίον όσων επέλεξαν να με στοχοποιήσουν».

 

Η καταγγελία του ηθοποιού Νίκου Σ. 
Πρόκειται για το τέλος μιας έντονης φημολογίας, με ιστορίες για περιστατικά σεξουαλικής βίας που τον ενέπλεκαν να κυκλοφορούν – χωρίς πάντως να υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια επίσημη καταγγελία, που να έχει δεί το φως της δημοσιότητας.

To πρώι του Σαββατο ωστόσο, δημοσιεύθηκε μία ανατριχιαστική λεπτομερής συνέντευξη ενός ηθοποιού, στη δημοσιογράφο Ναταλί Χατζηαντωνίου, στην ιστοσελίδα 20/20, με στοιχεία που έδειχναν πως τα ανήκουστα περιστατικά που περιέγραφε, αφορούσαν τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού, τον οποίο πάντως δεν κατονόμαζε.

Πρόκειται για τον ηθοποιό Νικο Σ. ο οποίος εξηγούσε αναλυτικά και με λεπτομέρειες, πως κακοποιήθηκε σεξουαλικά από έναν «κοινωνικά διακεκριμένο και γνωστό σκηνοθέτη», αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για τον Λιγνάδη.

Η στάση της Λίνας Μενδώνη                                                                                                                                                 Τη φημολογούμενη παραίτηση αποκάλυψε η Έλενα Ακρίτα στις 2 Φεβρουαρίου, με ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook, λόγω, όπως έγραφε, καταγγελιών που είχαν φτάσει στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο ΣΕΗ.

Απαντώντας η υπουργός Πολιτισμού, με δηλώσεις της στις 3 Φεβρουαρίου, τόνιζε ότι δεν υπάρχουν καταγγελίες για τον Δημήτρη Λιγνάδη.

«Εάν υπάρξουν συγκεκριμένες καταγγελίες για τον οποιονδήποτε, τότε οφείλουμε να παρέμβουμε. Όχι, όμως, σε φήμες και συζητήσεις στα social media» υπογράμμιζε η υπουργός Πολιτισμού.

Μένει, επομένως, να φανεί τι άλλαξε μέσα σε αυτές τις τέσσερις ημέρες.

Η «θύελλα» γύρω από την πρόσληψη του αδερφού του
Ο Δημήτρης Λιγνάδης κλήθηκε να απαντήσει και σε άλλα ερωτήματα, όπως η πρόσληψη του αδερφού του Γιάννη Λιγνάδη, στο Εθνικό Θέατρο.

Ο πρώην -πλέον- καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου απάντησε με ανακοίνωση, στην οποία απαριθμούσε τα προσόντα του αδερφού του και υποστήριζε ότι η πρόσληψη ήταν απολύτως νόμιμη και δικαιολογημένη.

Ακρίτα: Σειρά της Μενδώνη να παραιτηθεί                                                                                                                       Η  Έλενα Ακρίτα πάντως, αμέσως μετά την παραίτηση του Δ. Λιγνάδη, έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook:

«Ο Δημήτρης Λιγνάδης μόλις παραιτήθηκε από το Εθνικό Θέατρο. Όταν έγραψα την είδηση (2/2/21) η Μενδώνη μού επιτέθηκε με τη γνωστή της αλαζονεία κι άφησε υπονοούμενα ‘περί σκοπιμοτήτων’. Και δεν ντράπηκε. Σειρά δική της να παραιτηθεί τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μπιμπίλας: Λυπάμαι για ανθρώπους που δεν τίμησαν τη θέση τους
Την είδηση της παραίτησης του Δημήτρη Λιγνάδη από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου σχολίασε ο Σπύρος Μπιμπίλας, πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Μπιμπίλας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο αγώνας αυτών των ημερών δεν πήγε χαμένος. Λυπάμαι για ανθρώπους που δεν τίμησαν τη θέση τους».

About Author