Νέο αλαλούμ με το take away στην εστίαση – Πρώτα απαγορεύτηκε και μετά αναιρέθηκε η απόφαση

Απίστευτο αλαλούμ προκάλεσαν οι τρείς διαδοχικές αποφάσεις του υπουργείου ανάπτυξης, σχετικά με τη λειτουργία ή μη του take away στα καταστήματα εστίασης τα σαββατοκύριακα, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική. Μετά τη σύγχυση που προκλήθηκε για το θέμα μέχρι το μεσημέρι, η τελική απόφαση είναι ότι το take away θα ισχύει, όπως ίσχυε και πριν την ανακοίνωση των τελευταίων περιοριστικών μέτρων.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης με δήλωσή του ξεκαθαρίζει ότι τελικά, «η κυβέρνηση αξιολόγησε ότι το μέτρο της προσωρινής αναστολής του “take away” θα δημιουργήσει μεγαλύτερη σύγχυση και θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα. Ως εκ τούτου, ανακοινώνουμε ότι το “take away” θα λειτουργεί στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική και τα Σαββατοκύριακα, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα».

Την αλλαγή της αρχικής απόφασης κοινοποίησε  ο κ. Γεωργιάδης στο Twitter, ζητώντας συγγνώμη για την αναστάτωση και σημειώνοντας πως η απαγόρευση λειτουργίας του take away ήταν ένα μέτρο που δεν θα μπορούσε πρακτικά να υλοποιηθεί.

 

Υπενθυμίζεται πως στα μέτρα που θα ίσχυαν ήταν και η αναστολή λειτουργίας του take away. «Σταματά από τα καταστήματα εστίασης για τα Σαββατοκύριακα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, προκαλώντας σύγχυση ότι το μέτρο ισχύει από σήμερα Σάββατο.

Τελικά όμως διευκρινίστηκε από το υπουργείο αναπτυξης ότι το take away σταματάει από αύριο Κυριακή. Η σχετική ανακοίνωση ανέφερε: «Αύριο, Κυριακή 7 Φεβρουαρίου και το Σαββατοκύριακο 13 & 14 Φεβρουαρίου απαγορεύεται μόνο στις περιοχές Αττικής, Θεσσαλονίκης & Χαλκιδικής η διαδικασία παραλαβής από το κατάστημα (take away) από τις επιχειρήσεις εστίασης, σύμφωνα με την απόφαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων».

Μάλιστα γινόταν διευκρίνιση σχετικά με το take away σε καταστήματα όπως φούρνους και ζαχαροπλαστεία με την ανακοίνωση να σημειώνει: «Η πώληση καφέ μέσω της διαδικασίας take away απαγορεύεται και από τις επιχειρήσεις αρτοζαχαροπλαστείων, φούρνων και λοιπών επιχειρήσεων που η πώληση καφέ δεν αποτελεί κύρια δραστηριότητα. Η υπηρεσία παράδοσης κατ’ οίκον (delivery) θα λειτουργεί κανονικά.

Εξυπακούεται ότι κατά τις προαναφερθείσες ημέρες επιτρέπεται η διαδικασία παραλαβής από το κατάστημα (take away) από τις επιχειρήσεις εστίασης στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, ενώ από την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου στο σύνολο της επικράτειας».

Αντίδραση για τις λαϊκές αγορές                                                                                                                                          Εν τω μεταξύ, την αντίδραση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών προκάλεσε η απόφαση για αναστολή της λειτουργίας των λαϊκών αγορών τα Σαββατοκύριακα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική.

Σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας χαρακτηρίζεται λανθασμένη η απόφαση, καθώς «σε ανοικτούς χώρους η μετάδοση είναι πολύ μικρότερη από ότι σε κλειστούς χώρους» ενώ προστίθεται ότι η απόφαση στέλνει το καταναλωτικό κοινό, σε χώρους που η μετάδοση είναι μεγαλύτερη.

Η ομοσπονδία ζητάει, άμεσα, συνάντηση με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την Επιτροπή Επιδημιολόγων.

Η συγκεκριμένη διάταξη που αφορά στις λαϊκές αγορές θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο (13-14 Φεβρουαρίου).

Ο κ. Γεωργιάδης στον ΣΚΑΪ είπε για το θέμα ότι θα το συζητήσει ξανά με την Επιτροπή, καθώς όπως υπογράμμισε η μη λειτουργία των λαϊκών αγορών «διακινδυνεύει τεράστιο συνωστισμό στα σούπερ μάρκετ».

About Author