3 νέα κρούσματα της μετάλλαξης της Ν. Αφρικής και 4 της βρετανικής – Όλα στη Θεσσαλονίκη

Τρία νέα κρούσματα με το μεταλλαγμένο στέλεχος της Νότιας Αφρικής και μάλιστα “ορφανά”, δηλαδή σποραδικά στην κοινότητα, εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, ενώ η ταυτοποίηση από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης έφερε στο φως ακόμη 4 από τον ιό της Μεγάλης Βρετανίας, στην ίδια περιοχή. Η ανάλυση σε 96 δείγματα, τα οποία αφορούν την περίοδο 19 έως 27 Ιανουαρίου από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, ανέδειξαν 7 νέα στελέχη με μεταλλάξεις του κοροναϊού.

Από αυτά, στα 3 ταυτοποιήθηκε ο ιός της Νότιας Αφρικής, ο οποίος μέχρι σήμερα εμφανίζεται σπάνια στους ελέγχους και είχε εντοπιστεί μόνο σε μία περίπτωση, αυτή του ιερέα από τη Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικά, από τα 7 νέα δείγματα:

4 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος της Μεγάλης Βρετανίας VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK)
3 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος της Νότιας Αφρικής 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa)
Συγκεκριμένα, το στέλεχος της Μεγάλης Βρετανίας ανιχνεύθηκε σε 3 νοσοκομειακά δείγματα και σε 1 δείγμα από την κοινότητα, ενώ το στέλεχος της Νότιας Αφρικής ανιχνεύθηκε σε 3 δείγματα από την κοινότητα.

Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 232 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος και 4 δείγματα για το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2 της Νότιας Αφρικής.

Πηγή: iatropedia.gr

About Author