Το Ισραήλ κατεδαφίζει χωριά Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη

Μπουλντόζες των Ισραηλινών που τις συνόδευαν στρατιώτες των Αμυντικών Δυνάμεων του Ισραήλ IDF,  στα πλαίσια των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων εποικισμού,  ισοπέδωσαν ένα μικρό χωριό Βεδουίνων στην κοιλάδα του Ιορδάνη στη Δυτική Όχθη το βράδυ της Τετάρτης, αφήνοντας άστεγους 74 άτομα από τα οποία τα 41 παιδιά.

Διεθνείς παρατηρητές επισκέφτηκαν την κοινότητα Κχίμπερττ Χούμσα, κοντά στην πόλη Τουβάς της Δυτικής Όχθης, χτες Πέμπτη 4.2., και βρήκαν κατεστραμμένες υποδομές, σπασμένα ηλιακά πάνελ και σπασμένες δεξαμενές νερού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι από τους εξοπλισμούς αυτούς είχαν αγοραστεί με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Το Παλαιστινιακό χωριουδάκι στην κοιλάδα του Ιορδάνη κατεδαφίστηκε για δεύτερη φορά από τον Ισραηλινό στρατό, μέσα σε 3 μήνες, την πρώτη φορά στις 3 του Νοέμβρη 2020.

Οι κάτοικοι και η Παλαιστινιακή Αρχή καταγγέλλουν τις ενέργειες των IDF στο Khirbet Humsa, και ζητούν ισχυρές και αποτρεπτικές κυρώσεις κατά των πρόσφατων κατεδαφίσεων του Ισραήλ.

Παλαιστίνιοι Βεδουίνοι μαζεύουν τα υπάρχοντά τους αφού Ισραηλινοί στρατιώτες κατέστρεψαν τις σκηνές τους στην κοινότητα Khirbet Humsa al-Fouqa ανατολικά του χωριού Tubas, στη Δυτική Όχθη, στις 3 Νοεμβρίου 2020. (Φωτογραφία από JAAFAR ASHTIYEH / AFP)

Η πρεσβεία του Κράτους της Παλαιστίνης στην Αθήνα, σε Ανακοίνωσή –Ενημέρωση αναφέρει:

Το κράτος της Παλαιστίνης ζητά την επιβολή ισχυρών και αποτρεπτικών κυρώσεων κατά του Ισραήλ για την κατεδάφιση μιας κοινότητας του βορείου τμήματος της κοιλάδας του Ιορδάνη.

Το Υπουργείο Εξωτερικών και Αποδήμων καταδίκασε την κατεδάφιση της κοινότητας Khirbet Humsa al-Fouqa από ισραηλινές δυνάμεις κατοχής σε 48 ώρες ως «έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που προάγει την νοοτροπία αποικιοκρατίας, ρατσισμού και μίσους να κυριαρχήσουν στο κυβερνητικό καθεστώς του Ισραήλ».

«Αυτό που διαπράττουν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής εναντίον της κοινότητας ισοδυναμεί με μια οργανωμένη πράξη κρατικής τρομοκρατίας που διαπράττεται από το Ισραήλ, τη δύναμη κατοχής, εναντίον του παλαιστινιακού λαού, των περιουσίων και εδαφών σε καθημερινή βάση υπό την εποπτεία ολόκληρου του κόσμου και αγνοώντας παντελώς το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών της Γενεύης», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωσή του.

Ενώ χαιρέτισε την προγραμματισμένη επίσκεψη επιθεώρησης μιας διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης , τονίζοντας ωστόσο ότι τέτοιες επισκέψεις και καταδίκες δεν επαρκούν, διότι δεν διασφαλίζουν την προστασία των εκτοπισμένων Παλαιστινίων και πρόσθεσε:

«Οι καταδίκες δεν θα αποτρέψουν το Ισραήλ, το κράτος κατοχής, από το να προχωρήσει στην καθημερινή εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων στην κοιλάδα του Ιορδάνη».

Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιβάλει αποτρεπτικές κυρώσεις εναντίον του Ισραήλ, του αποικιοκρατικού κράτους, και να το καταστήσει υπεύθυνο για τις παραβιάσεις και τα εγκλήματά του και να το θεωρήσει ως αδίστακτο κράτος.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε χθες ότι οι συνεχιζόμενες ισραηλινές δραστηριότητες εποικισμού στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για την επίτευξη ειρήνης βάσει της λύσης δύο κρατών.

«Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου προς την κυβέρνηση του Ισραήλ να σταματήσει αμέσως κάθε δραστηριότητα διακανονισμού, η οποία αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την επίτευξη της λύσης των δύο κρατών και μια δίκαιη, διαρκή και ολοκληρωμένη ειρήνη», δήλωσε ο Γκουτέρες κατά την εναρκτήρια σύνοδο του 2021της Επιτροπής  Άσκησης των Αναπαλλοτρίωτων Δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού Λαού.

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών επανέλαβε ότι το βασικό καθήκον της επιτροπής είναι «να τερματίσει την κατοχή και να πραγματοποιήσει μια λύση δύο κρατών βάσει των συνόρων πριν από το 1967, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις διμερείς συμφωνίες, με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και των δύο κρατών».

Ο Γκουτέρες χαιρέτισε το αίτημα του Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς για διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και ένα διευρυμένο κουαρτέτο στη Μέση Ανατολή, λέγοντας ότι η πρόσκληση παρέχει μια θετική ευκαιρία για την προώθηση της ειρήνης στην περιοχή.

Ο Πρωθυπουργός της Κυβέρνησης του Κράτους της Παλαιστίνης, ο Δρ. Shtayyeh κατήγγειλε την κατεδάφιση καταφυγίων και υπόστεγων ζώων καθώς και την κατάσχεση σκηνών που ανήκουν στην κοινότητα ως «οργανωμένη κρατική τρομοκρατία που περιλαμβάνει εθνοκάθαρση του αυτόχθονα πληθυσμού».

Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει αμέσως, να καταδικάσει αυτήν την επιχείρηση και να παράσχει προστασία στους Παλαιστινίους στα χωριά και τις πόλεις που αντιμετωπίζουν μεγάλης κλίμακας κατεδάφιση των σπιτιών τους και δήμευση των εδαφών τους.

Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2021, Παλαιστίνιοι Βεδουίνοι παρακολουθούν ισραηλινά στρατεύματα να κατεδαφίσουν σκηνές και άλλες δομές του οικισμού Khirbet Humsu στην κοιλάδα του Ιορδάνη στη Δυτική Όχθη (AP AP / Majdi Mohammed)

Ο πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσσι (Marwan Toubassi) δήλωσε ότι η κατοχική δύναμη, το Ισραήλ, δεν επιτρέπει την κατασκευή ή την ανάπτυξη Παλαιστινίων στην περιοχή Γ, την οποία κρατεί συχνά για την κατασκευή παράνομων οικισμών της, και ζητά από την ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο να προβούν σε σοβαρές ενέργειες σχετικά με αυτές τις Ισραηλινές αποικιακές πολιτικές εθνοκάθαρσης εναντίον του Παλαιστινιακού λαού που θα καταστρέψουν τη δυνατότητα οποιασδήποτε ειρηνευτικής διαδικασίας με βάση τη λύση των δύο κρατών και να τερματίσει την προοπτική δημιουργίας ενός γεωγραφικού γειτονικού και βιώσιμου κράτους της Παλαιστίνης με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τα σύνορα της 4ης Ιουνίου, που είναι ο μόνος δρόμος για ειρήνη και ασφάλεια για όλους τους ανθρώπους στην περιοχή.

 

Πηγή: Ημερόδρομος

About Author