Αραμπατζή: Θα συνεχιστεί η στήριξη αγροτών – κτηνοτρόφων που επλήγησαν από την πανδημία

Τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχιστεί η στήριξη του αγροτικού κόσμου έδωσε η υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή, στα μέλη της διοίκησης του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας κατά τη συνάντησή τους. «Ουδείς αγρότης, κτηνοτρόφος, μελισσοκόμος και αλιέας, που αποδεδειγμένα επλήγη από τις συνέπειες του κοροναϊού, θα μείνει αστήρικτος», είπε η κ. Αραμπατζή.

Άλλωστε η ίδια είχε ζητήσει κατά την παρέμβασή της στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις 16 Νοεμβρίου 2020 «να συνεχιστούν και το 2021 τα μέτρα στήριξης των αγροτών λόγω κοροναϊού, με ιδιαίτερη αναφορά στη λήψη έκτακτων μέτρων ανακούφισης και οικονομικής βοήθειας, μεταξύ άλλων στον τομέα του χοίρειου κρέατος και των πουλερικών».

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΚ ζήτησαν επίσης να επισπευστούν οι διαδικασίες για την απλούστευση της αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων, ενώ αναφέρθηκαν και στην πάταξη του φαινομένου των “ελληνοποιήσεων”. «Αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της κυβέρνησης: οι αυστηροί έλεγχοι σε συνδυασμό με το δρακόντειες κυρώσεις θα αποτελούν τη νέα “κανονικότητα” στη χώρα» απάντησε η υφυπουργός.

Για τη στήριξη του εισοδήματος αγροτών και κτηνοτρόφων τόνισε ότι αποτελεί κεντρικό στόχο της κυβέρνησης παραπέμποντας στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, όπως τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, τον εξορθολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, την αναστολή για δεύτερη χρονιά του τέλους επιτηδεύματος, καθώς και την ένταξη των αγροτών στους δικαιούχους Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Παράλληλα η Φ. Αραμπατζή τόνισε ότι «η κτηνοτροφία αποτελεί πολλαπλασιαστή εισοδήματος και προσδίδει προστιθέμενη αξία στην πρωτογενή παραγωγή, καθώς, σύμφωνα με τη SWOT Analysis που εκπονήθηκε πρόσφατα, το 13% των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, που αντιστοιχούν στην κτηνοτροφία, παράγει το 31,5% της συνολικής γεωργικής παραγωγής της χώρας. Είναι στρατηγική προτεραιότητα για την κυβέρνηση στη νέα εποχή που διανοίγεται για την χώρα μας», υπογράμμισε η κ. Αραμπατζή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Author