Μαζικά συλλαλητήρια σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Πάτρα κατά του νομοσχεδίου Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη (φωτό)

Με μαζικά συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα  και άλλες πόλεις απάντησε και σήμερα η εκπαιδευτική κοινότητα ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη, την αντίθεση στο οποίο έχουν εκφράσει ξεκάθαρα πρυτάνεις, κοσμήτορες, καθηγητές, φοιτητές, γονείς και μαθητικές πρωτοβουλίες. «Να μην τολμήσουν να το ψηφίσουν», «Καμία σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία – διαγραφές – πειθαρχικές», «Ανοίξτε τις σχολές» έγραφαν τα πανό των διαδηλωτών της Αθήνας, οι οποίοι φορώντας μάσκες πραγματοποίησαν πορεία από τα Προπύλαια προς τη Βουλή. «Δεν είναι εγκληματίες οι φοιτητές, έξω οι κάμερες από τις σχολές» φώναζαν χαρακτηριστικά.

 

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στο τέλος της πορείας, καθώς λίγα άτομα αποσπάστηκαν από το σώμα της και επιχείρησαν να προκαλέσουν μικροφθορές, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να απαντούν με περιορισμένη χρήση χημικών.

Προσαγωγές στη Θεσσαλονίκη
Χιλιάδες νέοι και νέες έδωσαν το «παρών» και στην κινητοποίηση της συμπρωτεύουσας. Ένταση προκλήθηκε, όταν στο τέλος της διαδήλωσης ομάδα συγκεντρωμένων κινήθηκε προς το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, αλλά αστυνομικές δυνάμεις στο ύψος της Ροτόντας την εμπόδισαν, αποκλείοντας στενά για να μην να φτάσει στην πανεπιστημιούπολη.

Ορισμένα άτομα πέταξαν βόμβες μολότοφ προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ, που προχώρησαν σε χρήση χημικών και σε προσαγωγές.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι και οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες κλιμακώνουν το τελευταίο διάστημα τις κινητοποιήσεις τους, ζητώντας από την κυβέρνηση την απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο φέρνει σαρωτικές αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως δραστική μείωση των εισακτέων, ανώτατο όριο στη φοίτηση, θέσπιση αυστηρού πειθαρχικού δικαίου και ίδρυση αστυνομικού σώματος, που θα λογοδοτεί στην ΕΛ.ΑΣ.

Και ζητούν τα 30 εκατομμύρια, που προορίζονται για την πανεπιστημιακή αστυνομία, να δοθούν σε μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, ώστε να επαναλειτουργήσουν τα τμήματα, μετά από σχεδόν ένα χρόνο λειτουργίας με τηλεκπαίδευση.

«Η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, επιχειρεί να ψηφίσει ένα ακόμα απαράδεκτο νομοσχέδιο, χωρίς κανένα διάλογο με τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία», τόνιζε η ΟΛΜΕ στο κάλεσμά της.

«Η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. συνεχίζει να νομοθετεί με αυταρχισμό, με το μάτι στραμμένο στα ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης και των δημόσιων πανεπιστημίων και με αδιαφορία για την εκπαιδευτική πραγματικότητα που βιώνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί», σημειώνει, από την πλευρά της, η ΔΟΕ.

Το νομοσχέδιο συζητείται αυτές τις μέρες στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και οδεύει στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα. Σκόπιμη υπονόμευση του δημόσιου Πανεπιστημίου, ιδεοληπτικές εμμονές περί «νόμου και τάξης», κοινωνική αναλγησία με τη μείωση εισακτέων, «οργουελικές» και «ανελεύθερες» διατάξεις απέδωσαν στην κυβέρνηση τα κόμματα, πλην Ελληνικής Λύσης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής.

Πηγή: efsyn.gr

About Author