Lockdown: Το «κοκτέιλ» μέτρων που εξετάζουν οι λοιμωξιολόγοι- Τα σενάρια

Η αύξηση των νοσηλευομένων και του ιικού φορτίου κρούουν το «καμπανάκι» του κινδύνου. Κρίσιμα 24ωρα για την Αττική, έρχονται πιο αυστηρά μέτρα. Στο «τραπέζι» και το ολικό lockdown.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την κυβέρνηση και τους ειδικούς, σχετικά με τη λήψη νέων, πιο σκληρών μέτρων κυρίως στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Η έκρηξη των κρουσμάτων κορωνοϊού, οι μεταλλάξεις και ο φόβος για το τρίτο κύμα της πανδημίας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Έτσι, στο «τραπέζι» βρίσκονται αλλαγές τόσο σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, όσο και με το ωράριο των καταστημάτων, ενώ δεν αποκλείεται ένα ολικό lockdown.

Το γεγονός ότι η χώρα μας καταγράφει για δυο μέρες τετραψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων (1151 νέες μολύνσεις χθες) είναι ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης, τη στιγμή που οι μεταλλάξεις έχουν κάνει την εμφάνιση τους στην κοινότητα.

Οι υγειονομικοί δείκτες έχουν θέσει τις αρχές σε συναγερμό, αφού εκτός της Αθήνας η οποία έχει σημειώσει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, σειρά παίρνει τώρα και η Θεσσαλονίκη, στην οποία καταγράφηκε αύξηση 50% φέρνοντας στον νου μνήμες από τον περασμένο Οκτώβριο. Πολύ δύσκολη είναι και η κατάσταση στην Πάτρα, όπου μόνο την Τρίτη ανακοινώθηκαν 64 νέα κρούσματα.

Έτσι, τα επόμενα 24ωρα έως την Παρασκευή είναι πολύ κρίσιμα για αυστηρότερα μέτρα στις τρεις αυτές περιοχές, με τις αποφάσεις να κρίνονται από τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά και από τους σκληρούς δείκτες, δηλαδή τις εισαγωγές ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία και τους διασωληνωμένους.

Σε επαγρύπνηση για Αττική και μεταλλάξεις καλεί ο Τσιόδρας

Επίσης, την ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η Αττική περιέγραψε ο Σωτήρης Τσιόδρας ενημερώνοντας την Επιτροπή Διαφάνειας και Θεσμών της Βουλής για τη εξέλιξη της πανδημίας.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό, είναι εδώ και θα μας ταλαιπωρήσει και θα μας πιέσει ακόμη», ανέφερε o καθηγητής, εκφράζοντας την άποψη πως τελικά θα επικρατήσουν οι μεταλλάξεις. Εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την κατάσταση στην Αττική, όπου -όπως είπε – τα ενεργά κρούσματα είναι πάνω από 4.000,ενώ υπάρχει αυξητική τάση στις νέες νοσηλείες.

Όπως εξάλλου είπε, οι εκτιμήσεις είναι ότι αυτήν την εβδομάδα τα κρούσματα θα είναι 7.000 έως 8.000 πανελλαδικά. Για τις μεταλλάξεις είπε ότι έχει δημιουργηθεί δίκτυο και τα ποσοστά σε επιλεγμένα δείγματα έφτασαν, κάποια στιγμή, και το 40%. «Το δεύτερο κύμα ήταν διαφορετικό από το πρώτο, όσον αφορά τις μεταλλάξεις», είπε ο κ. Τσιόδρας και ζήτησε να τηρούνται τα μέτρα και να υπάρχει επαγρύπνηση μέχρι το τέλος Μαρτίου, γιατί «μπορεί να έχουμε πρόβλημα», με τις μεταλλάξεις.

Κατακόρυφη αύξηση δείχνουν τα λύματα της Θεσσαλονίκης

«Διαπιστώνεται μία αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου κυλιόμενου όρου -σύγκριση μετρήσεων της 27ης Ιανουαρίου, 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου με τις αντίστοιχες της 20ης, 22ας και 25ης Ιανουαρίου- αλλά το στοιχείο έντονου προβληματισμού εντοπίζεται παρατηρώντας το διάγραμμα σε μεγαλύτερο χρονικό εύρος, από τη στιγμή που ουσιαστικά η επιδημιολογική καμπύλη είχε επιπεδωθεί. Συγκρίνοντας λοιπόν τη μέση τιμή συνολικά οκτώ μετρήσεων, από τις 11 έως τις 27 Ιανουαρίου, με την τιμή από τις δύο τελευταίες μετρήσεις της 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου, η αύξηση που παρατηρείται στο ιικό φορτίο των λυμάτων είναι της τάξης του 50%», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Όπως εξήγησε, «η επιδημιολογική εικόνα των λυμάτων αντανακλά την περίοδο από το άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως εκπαιδευτικές δομές και καταστήματα λιανικού εμπορίου», ενώ «προφανώς έχουμε και τις επιπτώσεις από φαινόμενα συνωστισμού στους δρόμους, και συναθροίσεων που έγιναν το προηγούμενο δεκαήμερο».

Ποια μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση

Αν και η κυβέρνηση από την πλευρά της διαμηνύει με κάθε τρόπο πως ακόμη δεν έχει σημάνει συναγερμός που να μας οδηγεί σε ολικό lockdown, ωστόσο υπάρχει ακόμη ένα μικρό περιθώριο για σκληρά μέτρα, με στόχο να μην γίνει αφόρητη η πίεση στο σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή ανάμεσα στα σκληρά μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση είναι ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων έως τις 17:00, ώστε να μπορέσει να επιβληθεί και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00. Ακόμα μία σκέψη είναι πιθανή παρέμβαση στη λειτουργία των σχολείων.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η απαγόρευση κυκλοφορίας να αρχίζει από τις 6 το απόγευμα, λέγοντας «είναι κάτι που θα το δούμε».

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ ένα γενικό αυστηρό απαγορευτικό για δύο εβδομάδες, ο κ. Χρυσοχοΐδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προειδοποίησε ότι βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμο σημείο καμπής, όλα τα δεδομένα θα τεθούν υπόψιν των λοιμωξιολόγων, και ανάλογα θα ληφθούν αποφάσεις.

«Ίσως να χρειαστεί να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα σε τοπικό επίπεδο» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδης, τονίζοντας παράλληλα ότι η Αχαΐα, αλλά και άλλες περιοχές της χώρας, είναι σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Σημαντικό ρόλο το επόμενο διάστημα θα παίξουν και οι έλεγχοι της Αστυνομίας για την τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του φονικού ιού. Στο πλαίσιο αυτό, ελήφθησαν μέτρα που αφορούσαν στον συνωστισμό πολιτών έξω από καταστήματα εστίασης. Από την Τρίτη λοιπόν, απαγορεύεται οι πελάτες των επιχειρήσεων εστίασης που περιμένουν να παραλάβουν την παραγγελία τους από το κατάστημα (σύστημα take away δηλαδή) να παραμένουν στον εσωτερικό χώρο της επιχείρησης ή ακόμη και στον εξωτερικό χώρο ευθύνης της επιχείρηση αυτής.

Όπως έχουν πει πάντως σε κάθε τόνο, κυβερνητικά στελέχη, η κατάσταση που βιώνουμε είναι δυναμική. Γι’ αυτό και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, δήλωνε την Τρίτη, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ πως «προς το παρόν δεν υπάρχει ένδειξη για νέο σκληρό lockdown».

Οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να γίνουν -εκτός απροόπτου- από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά την Παρασκευή, κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας στις 18:00.

Γώγος: Αν γινόταν, θα κλείναμε τα πάντα για έναν χρόνο – Όλα στο τραπέζι

Όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι της επιτροπής λοιμωξιολόγων, δήλωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή. «Ασφαλές θα ήταν να κλείσουμε τα πάντα για έναν χρόνο, αλλά καταλαβαίνετε ότι δεν γίνεται», είπε ο καθηγητής.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «θα δούμε τις επόμενες ημέρες τη δυναμική της επιδημίας» και την Παρασκευή θα κάνει η επιτροπή την εισήγησή της, για περαιτέρω μέτρα, εφόσον χρειαστεί. Παραδέχτηκε ότι υπάρχει σοβαρό θέμα με την Αττική και γι’ αυτό δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα – αν συνεχιστεί αυτή η αυξητική τάση – ακόμη και το κλείσιμο των σχολείων.

«Την Παρασκευή θα παρθούν αποφάσεις. Όλα είναι πιθανόν να τα δούμε. Τα σχολεία είναι ένα ευαίσθητο θέμα. Θέλουμε να συνεχίσουν να λειτουργούν, αλλά σε κάθε περίπτωση να συμβεί κάτι που ξεφεύγει από τα όρια που θέλουμε να ελέγχουμε, θα εξετάσουμε τα πάντα. Αν πάρουμε κανά μέτρο παραπάνω, θα είναι για το καλό του κόσμου», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Ερωτηθείς από πού εκτιμά ότι προκλήθηκε η έκρηξη των κρουσμάτων που ανακοίνωσε την Τρίτη ο ΕΟΔΥ, είπε ότι αυτό έγινε αθροιστικά, όχι από ένα γεγονός: «Νομίζω ότι είναι αποτέλεσμα συνάθροισης πολλών παραγόντων. Υπήρξε μεγάλη κινητικότητα, βλέπετε τι γίνεται στην Αθήνα, με τον κόσμος στα μαγαζιά, στους δρόμους, στις πλατείες. Το λιανεμπόριο πρόσθεσε κι αυτό λίγο. Υπήρξαν και κάποιες μικρές διασπορές σε δομές, υπήρξε στο νοσοκομείο της Πάτρας. Ολα αυτά αθροίζονται και βάζουν κάποιες περιοχές στο κόκκινο. Αν δούμε ότι τα μέτρα δεν πετυχαίνουν, αν συνεχιστεί αυτή η τάση, θα παρθούν περαιτέρω».

Αναφορικά με το σενάριο ενός ολικού lockdown, επανέλαβε ότι όλα είναι στο τραπέζι, σε κάθε περίπτωση και πως «ελπίζω να μην φθάσουμε εκεί».

Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μέχρι τον Μάρτιο θα έχουν εμβολιαστεί οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, κάτι που θα δώσει «ανάσα» στο σύστημα υγείας και θα περιορίσει τη διασπορά.

Βατόπουλος: Στο «τραπέζι» το καθολικό lockdown
Στο τραπέζι της επιτροπής είναι το καθολικό lockdown ανέφερε μεταξύ άλλων στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Όπως ο ίδιος δήλωσε, σήμερα επιδημιολόγοι θα συζητήσουν τα δεδομένα. «Η επιτροπή θα εξετάσει τα πάντα και θα κάνεις τις εισηγήσεις και από εκεί και πέρα θα αποφασισθεί ποιο είναι το δυνατό να γίνει συνολικά»

Υπογράμμισε πως το θέμα είναι το κόστος απέναντι στο όφελος μια απόφασης που θα την πάρει η πολιτεία ενώ τόνισε πως το υγειονομικά σωστό είναι η απαγόρευση και ο γρήγορος εμβολιασμός.

Παράλληλα, ανέφερε πως είναι λογικό εφόσον άνοιξε η κοινωνία να αυξηθούν και τα κρούσματα. «Τώρα το στοίχημα είναι να μην αυξηθούν εκθετικά για να μην έχουμε τα προβλήματα που είχε η Θεσσαλονίκη και είχαμε πριν τα Χριστούγεννα».

Όπως εξήγησε το εκθετικά σημαίνει να μην διπλασιάζονται τα κρούσματα κάθε 3-4 ημέρες όπως είχε γίνει τον Οκτώβριο και ότι αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες «από εμάς, τις μεταλλάξεις και πόσο θα επηρεάσουν και τον εμβολιασμό που όσο πιο γρήγορα γίνει τόσο γρηγορότερα θα ξεπεράσουμε την κρίση». «Δύσκολο βλέπω να ανοίξει κάποια δραστηριότητα», εκτίμησε ο ίδιος.

Εξαδάκτυλος: Μπορεί να κλείσουν τα σχολεία, αν υπάρξει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων
Το άνοιγμα των σχολείων «βλέπει» ως το βασικότερο παράγοντα για την αύξηση των κρουσμάτων ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» τόνισε πως «δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν συμβαίνει κάτι που συμβαίνει».

Σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων ο κ. Εξαδάκτυλος επεσήμανε πως «δεν είναι μόνο η Αττική στο ‘κόκκινο’, αλλά χθες είχαμε μεγάλη αύξηση στη Θεσσαλονίκη», εξηγώντας ότι, στην ουσία η εξάπλωση στη Θεσσαλονίκη είναι ίδια αναλογικά με αυτήν της Αθήνας.

«Εφόσον η βρετανική μετάλλαξη έχει διασπορά, θα κυριαρχήσει. Εφόσον μεταδίδεται πιο εύκολα και γρήγορα, θα έχουμε να κάνουμε με τον νέο ιό», εξέφρασε τη ανησυχία, τονίζοντας πως πλέον «τα βήματα θα πηγαίνουν πιο γρήγορα μπρος και πίσω» και διευκρίνισε πως «δεν θα έχουμε το περιθώριο ημερών για να δούμε πώς θα εξελίσσονται τα πράγματα, αλλά θα πρέπει να τα προλαβαίνουμε».

Ο καθηγητής επιβεβαίωσε πως αν οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων συνεχίζουν να αυξάνονται, η Επιτροπή θα εισηγηθεί νέα μέτρα και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως αναφέρεται σε «δραστηριότητες που έχουν πρόσφατα επανεκκινήσει, θα πρέπει να γυρίσουν πίσω». Ειδική αναφορά έκανε και στα σχολεία, αφού όπως είπε, «στις 11 Ιανουαρίου άνοιξαν τα σχολεία, στις 25 βλέπουμε αύξηση και την 1η Φεβρουαρίου προστίθεται και η κινητικότητα του εμπορίου». Είναι «σαφές ότι το άνοιγμα των σχολείων αύξησε τα κρούσματα», συμπλήρωσε.

Σχετικά με το σενάριο σκληρού lockdown για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όπως για παράδειγμα για τρεις εβδομάδες, όπως προτείνει μερίδα της επιστημονικής κοινότητας, εξέφρασε την άποψη πως «δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι αν κάνουμε κάτι πολύ σκληρό μετά δε θα έχουμε πρόβλημα» και τόνισε πως «όσο διαρκεί η πανδημία και δεν είμαστε εμβολιασμένοι, θα έχουμε πρόβλημα» και είπε πως στη λήψη αποφάσεων παίζουν πολλά ρόλο από την απώλεια εισοδήματος μέχρι τις απώλειες ζωών.

Σουρβίνος: Να αποφύγουμε το σενάριο Θεσσαλονίκης
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα άφησε μέσω του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος. «Πρέπει να αποφύγουμε το σενάριο της Θεσσαλονίκης» επισήμανε, δηλαδή την «εκτίναξη» των κρουσμάτων.

«Υπάρχει καθημερινά αυξητική τάση στα κρούσματα σε περιοχές που είναι στην κόκκινη ζώνη είτε έχουν δυναμική από πορτοκαλί να μπουν σε κόκκινη. Αύξηση κρουσμάτων οδηγήσει σε αυξημένες νοσηλείες και εισαγωγές σε ΜΕΘ» σημείωσε.

«Μέχρι στιγμής τα στοιχεία σε σχέση με τη βρετανική μετάλλαξη και τις λοιμώξεις σε παιδιά προέρχονται από τη Βρετάνια οπού επικράτησε η συγκεκριμένη μετάλλαξη, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην αξιολόγηση των στοιχειών καθώς την εποχή που συνέβαιναν οι λοιμώξεις σε παιδιά με το συγκεκριμένο βρετανικό στέλεχος τα σχολεία ήταν ανοιχτά. Χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα» σημείωσε.

Βασιλακόπουλος: Ο μόνος τρόπος το κανονικό lockdown
Ο ευκολότερος τρόπος για να περιορίσεις μια πανδημία είναι ένα lockdown, κανονικό όμως, γιατί «αυτό που ζήσαμε όλο το φθινόπωρο ήταν κάτι σαν lockdown, δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Ραντάρ», με τον Τάκη Χατζή και τον Δήμο Βερύκιο.

Σχολιάζοντας την αύξηση των κρουσμάτων, υπογράμμισε ότι μέσα σε λίγες ημέρες σχεδόν διπλασιάστηκε η θετικότητα, φθάνοντας στο 3,5%, ενώ εκτίμησε ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι υπό έλεγχο η πανδημία.

«Προφανώς τα ανοίγματα δεν ακολουθήθηκαν με συνετή συμπεριφορά απ’ όλους. Είδαμε τι έγινε στην αγορά της Ερμού, αλλά και στις διαδηλώσεις», επισήμανε, τονίζοντας, σχετικά με τις διαδηλώσεις, πως «είναι δημοκρατικά τα δικαιώματα, αλλά αντιυγειονομικά. Είναι επικίνδυνα».

Σαρηγιάννης: Η λύση είναι lockdown τύπου Μαρτίου για 3 εβδομάδες
Να επιβληθεί σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου για τρεις εβδομάδες, πρότεινε ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ως τη μόνη λύση για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο καθηγητής σημείωσε πως έχει γίνει μια τέτοια πρόταση, διευκρινίζοντας ωστόσο, πως προς το παρόν «δεν το προτείνω ακόμα».

Κληθείς να σχολιάσει το σενάριο για την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00, είπε ότι είναι ημίμετρο και πως «αν θέλουμε να προλάβουνε δραστικά το τρίτο κύμα, πρέπει να πάμε σε lockdown τύπου Μαρτίου για ακριβώς τρεις εβδομάδες, ούτε δύο ούτε τέσσερις». Διευκρινίζοντας, εξήγησε πως αναφέρεται σε περιορισμό πολλών δραστηριοτήτων και τόνισε μιλάμε ή για «ήπια μέτρα για πολύ καιρό ή σκληρότερα για τρεις εβδομάδες».

Επιπλέον, αναφερόμενος στα σχολεία εκτιμά πως είναι λάθος να κλείσουν τελευταία, αν αυξάνονται τα κρούσματα, αφού είναι «ανησυχητικό ότι δρουν ως πολλαπλασιαστής» των κρουσμάτων.

Τέλος, υπογράμμισε σχετικά με το θέμα της μετάλλαξης ότι «πρέπει η κυβέρνηση να έχει καλύτερη εικόνα σε όλη τη χώρα», αναφέροντας πως υπάρχουν εργαστήρια στη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, τα οποία πρέπει να ενεργοποιηθούν για την ανάλυση δειγμάτων.

About Author