Τσιόδρας: Θα επικρατήσουν παντού οι μεταλλάξεις – Τεράστια αύξηση κρουσμάτων στην Αττική

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ενημέρωσε το απόγευμα της Τετάρτης για τα επιδημιολογικά δεδομένα και όλες τις τελευταίες εξελίξεις με την πανδημία του κοροναϊού στην Ελλάδα, την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας: «Θα μιλήσω ως επιστήμονας, δίχως να έχω κανένα δικαίωμα πολιτικής αντιπαράθεσης», είπε στην αρχή της ομιλίας του και στη συνέχεια παρέθεσε όλα τα στοιχεία με τις τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας.

Όπως είπε, ο μέσος κυλιόμενος εβδομαδιαίος όρος είναι 7,7 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, μια καλή κατάσταση – όπως τόνισε – σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο, εμφανίστηκε ανήσυχος για τις μεταλλάξεις:

«Νομίζω ότι θα επικρατήσουν παντού οι μεταλλάξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι ο χάρτης της Ευρώπης θα αποκτήσει ένα ακόμα πιο βαθύ κόκκινο χρώμα λόγω των μεταλλάξεων.

Το ενδιαφέρον των υγειονομικών αρχών στη χώρα εστιάζεται στις πύλες εισόδου της χώρας. Όπως η επιτήρηση των συνόρων ήταν σημαντική το καλοκαίρι, έτσι είναι και τώρα για τη διασυνοριακή μεταφορά των μεταλλάξεων και παραλλαγών του ιού, «οι οποίες όμως βλέπουμε να έχουν διασπαρεί σε πολλές χώρες και δείχνει αυτό το νέο στέλεχος να επικρατεί του παλαιού, όταν του δίνονται οι συνθήκες για τη μετάδοσή του», ανέφερε ο καθηγητής.

43 έτη η διάμεση ηλικία των ασθενών
Η περίπου στα 48 έτη διάμεση ηλικία των ασθενών με κοροναϊό, έχει πέσει τις τελευταίες εβδομάδες στα 43 έτη, επισήμανε ο καθηγητής, ο οποίος τόνισε ότι αυτό σημαίνει ότι κολλάνε οι μικρότερες ηλικίες.

«Η μέση ηλικία παρακολουθούμε κάθε εβδομάδα πως αυξάνει. Αυτό έχει σημασία διότι κάποιος που είναι πάνω από τα 75, έχει τουλάχιστον 8 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτεί και πάνω από 200 φορές πιθανότητα να πεθάνει. Είναι μία επιδημία που δεν αφορά σε μεγάλο ποσοστό τα μικρά παιδιά».

Τα παιδιά για λόγους και βιολογικούς και για λόγους υποδοχέων του ιού στο αναπενυστικό τους σύστημα και για λόγους πιθανώς διασταυρούμενης ανοσίας δεν νοσούν τόσο σοβαρά, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας και συμπλήρωσε:

«Μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο; Μπορούν, μπορούν να κολλήσουν σε συνθήκες που ο ιός βρίσκεται στην κοινότητα, βεβαίως και μπορούν. Μπορούν να το μεταδώσουν στην οικογένειά τους ή να το κολλήσουν από την οικογένειά τους; Φυσικά. Παρόλα αυτά επηρρεάζονται λιγότερο».

Τι είπε για τα τεστ
Είμαστε στις 30.000 τεστ κατά μέσο όρο ημερησίως, ενώ για τον συγκεκριμένο ιό χρειαζόμαστε όσο τον δυνατόν περισσότερα τεστ για να βρούμε τα κρούσματα, είπε. Παράλληλα παρουσίασε τα δεδομένα από τη χρήση των rapid tests και όπως είπε «μπορεί να μην είναι τόσο ακριβή όπως τα μοριακά, αλλά είναι πολύ εύχρηστα και επίσης ανιχνεύουν αυτούς που έχουν το πιο υψηλό ιικό φορτίο».

Αναφορικά με τη θετικότητα είπε ότι είναι η οποία είναι 2,7% στη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι πάνω από το 4% χτυπάει συναγερμός. Ανήσυχος εμφανίστηκε σχετικά με τις μεταλλάξεις ο καθηγητής, ο οποίος είπε ότι «νομίζω ότι θα επικρατήσουν παντού οι μεταλλάξεις» και εκτίμησε ότι ο χάρτης της Ευρώπης θα αποκτήσει ένα ακόμα πιο βαθύ κόκκινο χρώμα λόγω των μεταλλάξεων.Παράλληλα, παρουσίασε την αύξηση σε όλες περιοχές της χώρας και χτύπησε το καμπανάκι ειδικά για την Αττική, αλλά και την Πάτρα.

Τεράστια η αύξηση στην Αττική, χρειάζεται προσοχή και στην Πάτρα  

«Στην Αθήνα δυστυχώς έχουμε αύξηση. Την παρακολουθούμε έχοντας αγωνία και βλέποντας την αντοχή του κόσμου που έχει εξαντληθεί.

Στο Βόρειο Τομέα παρατηρείται αύξηση 81% την τελευταία εβδομάδα. Στον Κεντρικό Τομέα παρατηρείται αύξηση 67% με 1040 ενεργά κρούσματα. Στο Δυτικό Τομέα παρατηρείται αύξηση 123% με 550 ενεργά κρούσματα. Στον Πειραιά η αύξηση είναι 90% με περίπου 500 ενεργά κρούσματα. Σε όλη την περιφέρεια Αττικής έχουμε αύξηση 78% με πάνω από 4 χιλ ενεργά κρούσματα. Η αύξηση στην Ανατολική Αττική είναι 62%. Θέλει προσοχή και επαγρύπνηση. Ο ιός είναι εδώ. Η Αττική είναι περιοχή που θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Δεν έχει αυξηθεί η πίεση στις ΜΕΘ αλλά ξέρουμε αυτό αργεί για λίγες ημέρες. Οι έρευνες στα λύματα δείχνουν ότι υπάρχει τεράστια αύξηση» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

O κ. Τσιόδρας τόνισε ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και στην Πάτρα, αφήνοντας αιχμές για το υγειονομικό προσωπικό που δεν εμβολιάστηκε. «Η Πάτρα θέλει προσοχή – 94% αύξηση 300 ενεργά κρούσματα και αύξηση νοσηλειών. Δυστυχώς κάποιας περιστατικά θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Υπάρχει αυτή η δυσπιστία που γεννούν οι ψευδείς ειδήσεις ή η υπερβολική επιστημονική ανησυχία και δεν εμβολιάζονται οι άνθρωποι» είπε.

Πηγή: iatropedia

About Author