Στρατιωτική δικτατορία στη Μιανμάρ: Με κυρώσεις απειλεί ο Μπάιντεν

Να παραδώσει «αμέσως» την εξουσία κάλεσε τον στρατό της Μιανμάρ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, απειλώντας με την επιβολή κυρώσεων. Ο στρατός της χώρας ανέτρεψε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σού Τσι. Η 75χρονη, βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σού Τσι έχει συλληφθεί, μαζί με άλλους πολιτικούς ηγέτες της χώρας.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να μιλήσει με μια φωνή για να απαιτήσει από τον στρατό να παραδώσει αμέσως την εξουσία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι θα επανεξεταστούν αμέσως οι κυρώσεις, που είχαν αρθεί κατά την τελευταία δεκαετία, προειδοποιώντας ότι μπορεί να τις επαναφέρει.

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σημείωσε, ότι η ανακοίνωση του Μπάιντεν για τη Μιανμάρ συνιστά ένα μήνυμα για όλες τις χώρες της περιοχής.

Την κρίση στη Μιανμάρ σκοπεύει να συζητήσει αύριο Τρίτη το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.  Από τη Γενεύη, η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ζήτησε την απελευθέρωση των τουλάχιστον 45 συλληφθέντων πολιτικών και εξέφρασε την έντονη ανησυχία της, για τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στο διαδίκτυο και περιστέλλουν την ελευθερία της έκφρασης «σε αυτήν την κρίσιμη και τρομακτική περίοδο».

«Υπενθυμίζω στη στρατιωτική ηγεσία ότι η Μιανμάρ δεσμεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, στο οποίο περιλαμβάνεται ο σεβασμός προς το δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης και η αποφυγή χρήσης αχρείαστης ή υπερβολικής βίας», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Μισέλ Μπατσελέτ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Author