Στον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ η πρώτη δίωξη για τις διαδηλώσεις

Η ΕΛ.ΑΣ. σχημάτισε την πρώτη δικογραφία σε βάρος συνδικαλιστή, προέδρου Ομοσπονδίας Εργαζομένων γιατί παραβίασε – όπως κατηγορείται- τους νέους κανόνες για τη χωροθέτηση των δημοσίων συναθροίσεων.

Η κατηγορία που του αποδίδεται- σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο που αποκαλύπτει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”- είναι ότι δεν υπάκουσε στις υποδείξεις του ειδικού διαμεσολαβητή της ΕΛ.ΑΣ. ώστε η κινητοποίηση των εργαζομένων στην οποία ηγείτο να γίνει στα όρια που είχαν ορίσει οι αστυνομικές Αρχές, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν μικρής έκτασης επεισόδια με τους ενστόλους.

Η δικογραφία σύμφωνα με “ΤΑ ΝΕΑ”, συντάχθηκε στις 15 Ιανουαρίου από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ. και αφορά στον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, που ηγείτο – στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου- συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας στην οδό Αριστοτέλους για την άμεση νομιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού των νοσοκομείων λόγω και των αναγκών που προέκυψαν από την πανδημία. Μεταξύ άλλων στη δικογραφία αναφέρεται ότι: “διαμεσολαβητής αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. στην εν λόγω συγκέντρωση αν και ενημέρωσε τον ανώτερο κατηγορούμενο πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ ότι οι συγκεντρωμένοι θα πρέπει να παραμείνουν στο πεζοδρόμιο και όχι στο οδόστρωμα σε εκτέλεση της υπ’ αριθμόν 3017/1/10853 από 30ης Σεπτεμβρίου 2020 απόφασης του διευθυντή Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, εκείνος προέτρεψε τα παρευρισκόμενα άτομα- μέλη της Ομοσπονδίας να καταλάβουν το οδόστρωμα προκειμένου να διακόψουν την κυκλοφορία των οχημάτων”.

Η δίωξη εναντίον του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ αφορά στο αδίκημα της απείθειας, ενώ στη δικογραφία σημειώνεται ότι υπάρχουν αναζητήσεις και για τον διαδηλωτή που τραυμάτισε αστυνομικό, χωρίς όμως να καταστεί εφικτό και έτσι ο δικαστικός φάκελος απεστάλη στην Εισαγγελία μόνο για τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ.

Μιλώντας σήμερα στο ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6 ο κ. Γιαννάκος ανέφερε ότι έμαθε για τη δίωξή του από τον Τύπο. Περιγράφοντας το περιστατικό της 30ης Σεπτεμβρίου ο κ. Γιαννάκος είπε ήταν περίπου 100 με 150 άτομα τα οποία έκλεισαν την οδό Αριστοτέλους. «Αν θυμάστε η Αστυνομία έδειξε έναν υπερβάλλοντα ζήλο και άρχισε να μας χτυπάει με αποτέλεσμα και εγώ και άλλοι συνάδελφοί μου να διακομιστούν στο νοσοκομείο. Θα σας πω μάλιστα πως ασκήθηκε δικογραφία και σε βάρος αστυνομικών και εγώ τότε δήλωσα πως δεν θέλω να τους ασκηθεί δίωξη».

Ο Μιχάλης Γιαννάκος διερωτήθηκε «ποιο είναι το ζήτημα; Να μη γίνονται οι διαδηλώσεις ή λόγω των υγειονομικών μέτρων», προσθέτοντας ότι εκείνοι τήρησαν απολύτως όλα τα μέτρα με μάσκες και αποστάσεις και λίγους συμμετέχοντες. Κλείνοντας ο κ. Γιαννάκος δήλωσε πως «εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε πορείες χωρίς να τις διαπραγματευόμαστε με την Αστυνομία».

About Author