Τι λένε ο Φάουτσι και άλλοι ειδικοί υγείας για τη χρήση διπλής μάσκας

Ο Άντονι Φάουτσι θεάθηκε τελευταία να φορά δύο μάσκες. Ερωτηθείς για τον λόγο, είχε απαντήσει λακωνικά: «Πιθανότατα βοηθάει».

Η συγκεκριμένη τάση κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος ανάμεσα σε δημόσια πρόσωπα και απλούς πολίτες, με πολλούς να αναρωτιούνται βέβαια αν η διπλή μάσκα κάνει πράγματι διαφορά, ειδικά τώρα που οι μεταλλάξεις του Covid-19 εξαπλώνονται σε περισσότερες χώρες.

Σύμφωνα με τον δρ. Τζόρτζιο Μπουονάννο, καθηγητή επιστημών περιβάλλοντος στα Πανεπιστήμια του Cassino της Ιταλίας και του Queensland της Αυστραλίας, η χρήση διπλής μάσκας μπορεί πράγματι να αποδειχθεί περισσότερο προστατευτική, αρκεί να γίνει σωστά.

Για την κατάλληλη μόνωση του στόματος και της μύτης από σταγονίδια και άλλους ρύπους, συστήνεται η χρήση  χειρουργικής μάσκας απευθείας πάνω στο πρόσωπο και καλυμμένης από μια ακόμη υφασμάτινη μάσκα, ή η χρήση υφασμάτινης μάσκας με τρεις στρώσεις: ύφασμα που εφαρμόζει στο πρόσωπο, ειδικό πλέγμα-φίλτρο και μια ακόμη στρώση υφάσματος που εξασφαλίζει την καλύτερη εφαρμογή της μάσκας.

Οι πολλαπλές στρώσεις και τα φίλτρα (ως τέτοιο λειτουργεί, στην πρώτη περίπτωση, η απλή χειρουργική μάσκα) φαίνεται πως μπορούν πράγματι να καλύψουν όλα τα πιθανά «μικροκενά» που προκύπτουν από την χρήση μίας μόνο μάσκας και να παρεμποδίσουν την επαφή του στόματος με μικρότερα σωματίδια που ξεφεύγουν μέσα από τους πόρους της.

Φυσικά, τονίζεται πως οι μάσκες θα πρέπει να φοριούνται με τρόπο τέτοιο, ώστε να μην δυσχεραίνεται η αναπνοή του κάθε ατόμου.

Όσον αφορά τις μεταλλάξεις, οι δύο μάσκες δεν παρέχουν απαραίτητα περισσότερη προστασία απέναντι σε αυτές από ό, τι απέναντι στο αρχικό στέλεχος του ιού.

Σε καμία περίπτωση, επίσης, δεν θα πρέπει η διπλή μάσκα να θεωρείται «πανάκεια», καθώς τα γυαλιά ή το μούσι μπορούν να αποτελέσουν επίσης πιθανές εστίες εισόδου των μικροοργανισμών στο σώμα μας.

Όπως και να έχει, η εκτεταμένη χρήση των μασκών με ορθό τρόπο από μεγάλη μερίδα του πληθυσμού συνεχίζουν να θεωρούνται ένα εκ των αποτελεσματικότερων μέσων πρόληψης και αναχαίτισης της μετάδοσης του ιού, από όταν έκανε την πρώτη του εμφάνιση μέχρι και σήμερα.

ΠΗΓΗ: Corriere della Serra 

About Author