Βρετανία: Έρχονται νέα πιο αυστηρά μέτρα στα σύνορα

Νέα αυστηρότερα μέτρα στα σύνορα προκειμένου να ανακόψει την είσοδο παραλλαγμένων στελεχών του κοροναϊού στη χώρα, αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη στη Βρετανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος υποσχέθηκε να παρουσιάσει οδικό χάρτη για την έξοδο από τα lockdown, που έχουν πλήξει σοβαρά την οικονομία. Η κυβέρνηση αναμένεται να θεσπίσει ξενοδοχεία καραντίνας για όσους έρχονται στη Βρετανία από χώρες όπου έχουν εμφανιστεί τα νέα στελέχη του κοροναϊού  – χώρες που είναι στη λεγόμενη “κόκκινη λίστα” – όπως η Νότια Αφρική και κράτη της Νότιας Αμερικής.

Η κίνηση αυτή έρχεται, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών στη Βρετανία λόγω του COVID-19 ξεπέρασε τους 100.000 – η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έφθασε σε αυτό το επίπεδο – δημιουργώντας περαιτέρω ερωτήματα για τη διαχείριση της κρίσης από τον Τζόνσον.

«Ο υπουργός Εσωτερικών θα παρουσιάσει αργότερα σήμερα… ακόμη πιο αυστηρά μέτρα γι αυτές τις χώρες της ‘κόκκινης λίστας’ , για τις οποίες ανησυχούμε ιδιαίτερα για τα νέα στελέχη», δήλωσε ο Τζονσον στο Κοινοβούλιο, ερωτηθείς για τα σχέδια αναφορικά με την ενίσχυση των βρετανικών συνόρων.

Η Βρετανία είδε τα κρούσματα να καταγράφουν άλμα στα τέλη της περασμένης χρονιάς ύστερα από την εμφάνιση νέου, ιδιαιτέρως μεταδοτικού, παραλλαγμένου στελέχους του κοροναϊού, το οποίο εντοπίστηκε στη νοτιοανατολική Αγγλία και εξαπλώθηκε, ανεβάζοντας τα κρούσματα και στη συνέχεια τους θανάτους σε επίπεδα ρεκόρ.

Από τις αρχές Ιανουαρίου, το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου είναι αντιμέτωπο με lockdown, στο πλαίσιο των οποίων έχουν κλείσει σχολεία, παμπ και εστιατόρια, με εξαίρεση τις υπηρεσίες takeaway, ενώ οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν όσο είναι δυνατόν τις μετακινήσεις.

Ο Τζόνσον και οι υπουργοί του έχουν βρεθεί κατ’ επανάληψη αντιμέτωποι με ερωτήματα, ακόμα και από το ίδιο τους το κόμμα, για το πότε θα χαλαρώσουν τα μέτρα, ειδικά σε ό,τι αφορά το κλείσιμο των σχολείων. Ο ίδιος δήλωσε σε βουλευτές ότι θα ασχοληθεί με το ζήτημα αργότερα σήμερα, όταν θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

«Τότε στην πορεία των επόμενων εβδομάδων, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί καλά η κυκλοφορία του εμβολίου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα βρούμε νέα ανησυχητικά στελέχη…. θα παρουσιάσω ένα ευρύτερο οδικό χάρτη για τη μελλοντική πορεία ολόκληρης της χώρας», δήλωσε.

Με 100.162 καταγεγραμμένους θανάτους, η Βρετανία έχει τον πέμπτο υψηλότερο στον κόσμο απολογισμό λόγω του COVID-19 και τον υψηλότερο αριθμό θανάτων ανά 100.000 ανθρώπους στον κόσμο.

Ο Τζόνσον είπε πως ένιωσε βαθιά θλίψη για την απώλεια ανθρώπινων ζωών, όταν ανακοινώθηκαν την Τρίτη τα στοιχεία, αλλά δήλωσε ότι η κυβέρνηση είχε κάνει ό,τι μπορούσε.

Ερωτηθείς κατ’ επανάληψη από τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου Εργατικού κόμματος Κιρ Στάρμερ, για ποιό λόγο η Βρετανία έχει τόσο κακές επιδόσεις, ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα υπάρξει χρόνος για να πάρει κανείς διδάγματα από αυτό που συνέβη, αλλά δεν νομίζει ότι είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή, όταν 37.000 άνθρωποι είναι ακόμα στα νοσοκομεία, υποφέροντας από τον ιό.

«Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις, το αδιάκοπο lockdown δεν είναι απάντηση», δήλωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Author