Πόλεμος εμβολίων: Θα γίνει τελικά η συνάντηση της AstraZeneca με την Κομισιόν

Η AstraZeneca ανακοίνωσε πως θα καθίσει, τελικώς, στο τραπέζι των συνομιλιών με την Κομισιόν. Η σημερινή συνεδρίαση της καθοδηγητικής επιτροπής της Ε.Ε. για τα εμβόλια θα γίνει στις 18.30 το απόγευμα τοπική ώρα.

Νωρίτερα σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, η AstraZeneca δεν θα πήγαινε στη συνάντηση με την Κομισιόν για την προμήθεια εμβολίων.

Η Κομισιόν ασκεί πιέσεις στην εταιρεία να αλλάξει στάση όσον αφορά στις υποχρεώσεις για την παράδοση των εμβολίων ενώ θα υπάρξει ενημέρωση για τα νομικά όπλα που διαθέτουν οι Βρυξέλλες απέναντι στην AstraZeneca.

  • Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι όντως υπάρχουν ρήτρες «βέλτιστης προσπάθειας» στη σύμβαση με την εταιρεία, που δεν επιτρέπουν νομικές ενέργειες που να συνδέονται απευθείας με την καθυστέρηση στην προμήθεια των δόσεων.

Ωστόσο – τονίζουν – η σύμβαση προ-αγοράς του περασμένου Αυγούστου προέβλεπε ότι, σε αντάλλαγμα για τα 336 εκατομμύρια που έλαβε η εταιρεία από την Ε.Ε., θα διασφάλιζε ότι θα είχε την αναγκαία παραγωγική ικανότητα για να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα.

Την Τρίτη, ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριότ, δήλωσε ότι η σύμβαση της Ε.Ε. βασίζεται σε ρήτρα βέλτιστης προσπάθειας, χωρίς να δεσμεύεται η εταιρεία σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις παραδόσεις.

Είπε επίσης ότι η καθυστερημένη απόφαση της Ε.Ε. να υπογράψει συμφωνίες για τα εμβόλια άφησε πολύ περιορισμένο χρόνο για να διευθετηθούν τα σκαμπανεβάσματα στην παραγωγή. Αντίθετα, όπως σημείωσε, το συμβόλαιο της εταιρείας με το Ηνωμένο Βασίλειο υπεγράφη τρεις μήνες νωρίτερα.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της εταιρείας για μείωση των προμηθειών προς την Ε.Ε. το πρώτο τρίμηνο.

Υπενθυμίζεται ότι η αγγλοσουηδική εταιρεία ανακοίνωσε την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου ότι θα περικόψει την τροφοδοσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το εμβόλιό της κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε μία κίνηση που, σύμφωνα με ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο, μεταφράζεται σε μείωση κατά 60% των 31 εκατομμυρίων δόσεων που επρόκειτο να σταλούν στην Ενωση. Αυτό περιέπλεξε τα ευρωπαϊκά σχέδια εμβολιασμού, αφού και η Pfizer είχε ήδη ανακοινώσει προσωρινή επιβράδυνση στις παραδόσεις του εμβολίου της προκαλώντας κατακραυγή εκ μέρους των Βρυξελλών και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

About Author