Κανονικά το φοιτητικό συλλαλητήριο της Πέμπτης παρά την απαγόρευση

Εντείνονται οι αντιδράσεις του κόσμου της εκπαίδευσης ύστερα από την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων που επέβαλε από χθες η ΕΛΑΣ. Η απαγόρευση, με επίκληση βεβαίως των μέτρων περιορισμού διασποράς του κοροναϊού, προβλέπει και πρόστιμα, 3 χιλιάδων ευρώ για τους διοργανωτές αν ειναι φυσικά πρόσωπα και 300€ για τους συμμετέχοντες.

Υπενθυμίζεται ότι για το πρωί της Πέμπτης 28/1 έχει οριστεί φοιτητικό συλλαλητήριο σε διάφορες πόλεις ανά την Ελλάδα.

Τα φοιτητικά συλλαλητήρια στηρίζουν με ανακοινώσεις τους η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ, καθώς και πολιτικά κόμματα και νεολαιίστικες οργανώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, οι φοιτητές πραγματοποίησαν Γενικές Συνελεύσεις των Φοιτητικών Συλλόγων σε μια σειρά από σχολές, ενώ χθες το απόγευμα προχώρησαν και σε συντονισμό των δράσεων τους. «Αυτό που έχουμε ανάγκη δεν είναι οι κάμερες και η αστυνομία, αλλά οι ανοιχτές σχολές και οι υψηλού επιπέδου σπουδές! Έχουμε ανάγκη από δωρεάν σίτιση και στέγαση, από μόνιμο προσωπικό για να ξαναλειτουργήσουν οι σχολές με όλα τα απαραίτητα μέτρα», επισημαίνεται στο δελτίο τύπου που εξέδωσαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας.

Ολόκληρο το δελτίο τύπου που εξέδωσαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας:

 

 

 

 

 

Όπως και την προηγούμενη εβδομάδα, τα φοιτητικά συλλαλητήρια  θα πραγματοποιηθούν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας:

  • Αθήνα: 12.00 μ.μ. στα Προπύλαια
  • Θεσσαλονίκη: 12.00 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου
  • Ιωάννινα: 12.00 μ.μ. στην Περιφέρεια

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Είναι πολιτική απόφαση απαγόρευσης προγραμματισμένων φοιτητικών κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως

Δεν μας τρομοκρατούν | Ούτε βήμα πίσω | Όχι στην αντισυνταγματική αναστολή του Άρθρου 11 του Συντάγματος | Όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία

Καλούμε στην προγραμματισμένο συλλαλητήριο των Φοιτητικών Συλλόγων την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου στις 13:00 στα Προπύλαια. Καλούμε στην υπεράσπιστη του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στο συνέρχεσθαι. Καλούμε ενάντια στο Νομοσχέδιο της Κεραμέως για την πανεπιστημιακή αστυνομία, στα πειθαρχικά συμβούλια και την περικοπή εισακτέων.

Η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε σήμερα γενική απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, που θα ισχύσει μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας. Είναι η μόνη κυβέρνηση μεταπολιτευτικά που κάθε μήνα εκδίδει γενικό απαγορευτικό αναστολής του άρθρου 11 του Συντάγματος με αστυνομική  διαταγή που υπογράφει ο αρχηγός της ΕΛΑΣ. Η απόφαση αυτή δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα υγειονομικά μέτρα και με τη δημόσια υγεία, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων.

Η κυβέρνηση έχει εδώ και καιρό στρέψει το βλέμμα της από την μάχη με τον κορονοϊό, στις  διαδηλώσεις ενάντια στο νομοσχέδιο για την πανεπιστημιακή αστυνομία και την περικοπή εισακτέων αλλά και στο κύμα οργής για τους χειρισμούς της στην υγεία και την οικονομία. Η κατ’ εξακολούθηση γενική αναστολή άρθρου του Συντάγματος με απόφαση ενός στρατηγού ξυπνά στην κοινωνία τις πιο μαύρες μνήμες και οδηγεί τη δημοκρατία σε εκτροπή.

Είναι μια πολιτική απόφαση απαγόρευσης των προγραμματισμένων φοιτητικών κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο της Κεραμέως. Είναι καθήκον κάθε νέου και νέας, να ενώσει τη φωνή του ενάντια στα αντισυνταγματικά μέτρα, που οδηγούν την κοινωνία σε κρίση, τις κοινωνικές σχέσεις σε όξυνση και τη Δημοκρατία σε εκτροπή.

ΚΚΕ: Τα συλλαλητήρια που έχουν εξαγγελθεί για την 28η Ιανουαρίου θα γίνουν

Ακολουθεί η πλήρης δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου:

«Καταγγέλλουμε τη νέα απαράδεκτη ενέργεια, την απόφαση της ΕΛΑΣ, να απαγορεύσει τις συναθροίσεις μέχρι την 1η Φεβρουαρίου. Είναι απόφαση, η οποία επιβεβαιώνει την κλιμάκωση του αυταρχισμού και της καταστολής από τη μεριά της κυβέρνησης.

Είναι πλέον πρόσχημα η πανδημία, για την κυβέρνηση. Η απαγόρευση έχει σαφή στόχο. Γίνεται ενάντια στο νεολαιίστικο, στο εργατικό και το λαϊκό κίνημα, με στόχο να περάσει, δια πυρός και σιδήρου, η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, να περάσουν τα νέα σχέδια της κυβέρνησης ενάντια στο δικαίωμα για την εκπαίδευση, για τη μόρφωση της νεολαίας των λαϊκών στρωμάτων, μετατρέποντας το λύκειο σε εξεταστήριο, βάζοντας φραγμούς στην εισαγωγή αλλά και στην ολοκλήρωση των σπουδών, για τους εργαζόμενους φοιτητές, μετατρέποντας τα πανεπιστήμια σε πυρήνα αυταρχισμού και κρατικής τρομοκρατίας, μέσα από την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Γι’ αυτό άλλωστε η κυβέρνηση, ένα χρόνο τώρα, κρατά κλειστά επιδεικτικά τα πανεπιστήμια, γιατί δεν θέλει τους φοιτητές στα πανεπιστήμια, για να μπορέσει να περάσει τα μέτρα ενάντια στους φοιτητές.

Είναι βαθύτατα γελασμένη η κυβέρνηση, ότι με αυτό τον τρόπο έχει λυμένα τα χέρια της, για να κάνει ό,τι θέλει και να ψηφίσει ό,τι θέλει. Και αυτή η απαράδεκτη απόφαση της ΕΛΑΣ, η απαγόρευση των συναθροίσεων, θα γίνει κουρελόχαρτο. Και θα την κάνουν κουρελόχαρτο οι ίδιοι οι νεολαίοι, και οι εργαζόμενοι οι φοιτητές. Τα συλλαλητήρια που έχουν εξαγγελθεί για την 28η Ιανουαρίου θα δείξουν την αποφασιστικότητα της νέας γενιάς και των εκπαιδευτικών.

Εμείς καλούμε την κυβέρνηση, τώρα να πάρει πίσω την απαράδεκτη αυτή απόφαση της ΕΛΑΣ, διαφορετικά, της το λέμε καθαρά, σπέρνει ανέμους και θα θερίσει θύελλες».

About Author