Σαρηγιάννης: Αυξητική πορεία της επιδημίας όπως τον Οκτώβριο – Ανησυχία για τις μεταλλάξεις του κοροναϊού

Την ανησυχία του για τις νέες μεταλλάξεις του κοροναϊού εξέφρασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής τόνισε ότι οι νέες μεταλλάξεις τον ανησυχούν πολύ, κυρίως για τον αυξημένο ρυθμό μετάδοσης. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή ο δείκτης θετικότητας είναι περίπου στο 2,1.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάνννη, ο αριθμός κρουσμάτων είναι λίγο αυξημένος, όμως δεν έχουμε υπερβολική αύξηση. Η αύξηση αυτή οφείλεται στο άνοιγμα του λιανεμπορίου σε συνδυασμό με τα σχολεία και ελάχιστα στα μεταλλαγμένα στελέχη. Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι εικόνα της επιδημίας δείχνει μια αυξητική πορεία, όπως την πρώτη με δεύτερη βδομάδα του Οκτωβρίου, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός τρίτου lockdown. Το ενδεχόμενο αυτό δεν απέκλεισε σε δηλώσεις του και ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Αναφορικά με το άνοιγμα Γυμνασίων-Λυκείων, ο καθηγητής δήλωσε ότι θεωρεί ότι μπορούν να ανοίξουν, αλλά πρέπει η επιτροπή να το ξαναδεί το θέμα, καθώς είναι σημαντικό να γίνονται τεστ. «Είναι σημαντικό να μπορούμε να ανιχνεύσουμε τη βρετανική μετάλλαξη», τόνισε, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στις ΜΕΘ και να έχουμε πάνω από 500 διασωληνωμένους ξανά.

About Author