Πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Πούτιν

Mε τον ρώσο ομόλογό του, τον Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε τηλεφωνικά την Τρίτη  πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, για πρώτη φορά αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του. Ο Μπάιντεν εξέφρασε στον Πούτιν τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον για τη δηλητηρίαση του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι και τη μεταχείριση που του επιφύλαξαν οι ρωσικές αρχές.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, οι δύο ηγέτες συζήτησαν μεταξύ άλλων την παράταση της συνθήκης New START για πέντε χρόνια και το θέμα της Ουκρανίας, με τον Μπάιντεν να εκφράζει την υποστήριξή του στην ουκρανική «εθνική κυριαρχία» απέναντι στη «ρωσική επιθετικότητα.»

Τέθηκαν επίσης τα ζητήματα της ρωσικής παρέμβασης στις εκλογές, καθώς και της αμοιβής που φέρεται ότι πρόσφεραν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σε μαχητές των Ταλιμπάν, για την εξόντωση Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο από την πλευρά του, αναφέρεται ότι οι Μπάιντεν και Πούτιν είχαν αυτήν την πρώτη επικοινωνία μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την παράταση της συνθήκης New START και ότι ο ρώσος πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της εξομάλυνσης των ρωσοαμερικανικών σχέσεων.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

About Author