ΕΛ.ΑΣ.: Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων από σήμερα έως την 1η Φεβρουαρίου

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση για την απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των 100 ατόμων την ώρα που είναι προγραμματισμένες μια σειρά από κινητοποιήσεις ενάντια στην κυβερνητική πολιτική. Η απόφαση του αρχηγού της ΕΛ. ΑΣ. ανακοινώθηκε το πρωί και θα ισχύσει μέχρι την 1η Φεβρουαρίου.

Η απόφαση ελήφθη, όπως ανέφερε η ΕΛ.ΑΣ., για επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ γίνεται λόγος για περαιτέρω αύξηση του ρυθμού μετάδοσης του κοροναϊού.

Όπως επισημαίνεται, υπάρχει σχετική εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας από τις 22 Ιανουαρίου, όπου, μεταξύ άλλων, «προτείνεται ως ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις τα 100 άτομα».

Ωστόσο, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος διέψευσε τον ισχυρισμό ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε την απαγόρευση συναθροίσεων. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, διευκρίνισε πως το εν λόγω μέτρο δεν προήλθε από πρόταση της Επιτροπής, προσθέτοντας πως εν μέσω πανδημίας δεν είναι λάθος να απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις.

Την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένο νέο συλλαλητήριο στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή από τους φοιτητές που ζητούν να ανοίξουν με ασφάλεια οι σχολές ενώ αντιδρούν στο νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Αύριο ήταν προγραμματισμένο επίσης να κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας. Επίσης κινητοποιήσεις εξήγγειλαν και οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Πηγές της αστυνομίας πάντως έσπευσαν να διαρρεύσουν ότι η απαγόρευση δεν αφορά στην παρουσία πολιτών σε εμπορικά σημεία και καταστήματα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως δεν σχετίζεται ούτε με κάποια προγραμματισμένη συνάθροιση -δηλαδή το φοιτητικό συλλαλητήριο της Πέμπτης.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, δήλωσε πως πλέον οι λοιμωξιολόγοι έκριναν ότι μπορούμε να κάνουμε άνοιγμα για τον αριθμό συμμετεχόντων στις δημόσιες συναθροίσεις. «Είναι μέτρο χαλάρωσης» ξεκαθάρισε.

Σχολιάζοντας το μέτρο για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων η καθηγήτρια Αθηνά Λινού είπε στον ΑΝΤ1 ότι «επιβλήθηκε μέσα στον πανικό», προειδοποιώντας πως μέσα σε μία τέτοια κατάσταση όπως αυτή που βιώνουμε, κάθε κίνηση ενέχει τον κίνδυνο του πανικού. Η καθηγήτρια πρότεινε επέκταση του ωραρίου τα καταστημάτων και της διάρκειας των εκπτώσεων, ώστε να αποσυμφορηθεί λίγο η αγορά από τον κόσμο, εκτιμώντας πως «τα προβλήματα δεν θα λυθούν με αστυνόμευση».

Η απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται από την 06:00 ώρα σήμερα (26 Ιανουαρίου 2021) έως και την 06:00 ώρα της 1ης Φεβρουαρίου 2021, σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από 100 άτομα.

Για την έκδοση της Απόφασης ελήφθησαν, μεταξύ άλλων, υπόψη:

η συνδρομή εξαιρετικώς επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και συνίστανται στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του σοβαρού κινδύνου διασποράς του κοροναϊού COVID-19,

ο κίνδυνος περαιτέρω αύξησης του ρυθμού διάδοσης του κοροναϊού από την πραγματοποίηση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων με την αθρόα συμμετοχή ατόμων,

η από 22-01-2021 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, όπου, μεταξύ άλλων, προτείνεται ως ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις τα 100 άτομα.

Τα πρόστιμα

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και

διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

ΕΛ.ΑΣ.: Διευκρινίσεις για την απαγόρευση δημοσίων συναθροίσεων

About Author