Το ευρωπαϊκό “Βατερλό” των εμβολιασμών – Τον Φεβρουάριο του… 2024 ο εμβολιασμός του 70% των Ελλήνων

Αποκαλυπτικό για το μέγεθος του προβλήματος των εμβολιασμών στην Ευρώπη είναι ρεπορτάζ του politico, το οποίο παρουσιάζει τον ρυθμό εμβολιασμών στις ευρωπαϊκές χώρες αυτή τη στιγμή σε αντιπαραβολή με τον στόχο για ανοσία πληθυσμού έως τον Σεπτέμβρη, όπως τον είχαν θέσει οι Βρυξέλλες.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα (λίγα εμβόλια, καθυστερήσεις στις παραλαβές) μέχρι το τέλος του καλοκαιριού υπολογίζεται ότι μόλις το 15% των Ευρωπαίων ενηλίκων θα έχει εμβολιαστεί, ποσοστό πολύ μικρότερο από το 70%.

Η Κομισιόν ετοιμάζεται να βάλει «γκάζια» στα κράτη μέλη να αυξήσουν τους ημερήσιους εμβολιασμούς, όμως η στοχοθεσία παραμένει στο επίπεδο συστάσεων και όχι δεσμευτικών κανόνων.

Εάν συνεχίσει, πάντως, ο εμβολιασμός με αυτόν το ρυθμό, το 70% των ενηλίκων της Ε.Ε. θα έχει αποκτήσει ανοσία τον Μάρτη του 2024.

Πρωταθλήτρια εντός Ένωσης μέχρι στιγμής αναδεικνύεται η Μάλτα, η οποία, όμως για να φτάσει τον στόχο του Σεπτέμβρη θα πρέπει να διπλασιάσει τους καθημερινούς εμβολιασμούς. Στον πάτο της κατάταξης βρίσκεται, προς το παρόν, η Βουλγαρία που αν συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς θα εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού το… 2040.

Πολύ χαμηλές, όμως, είναι οι πτήσεις και της δικής μας χώρας, παρά την αισιοδοξία και… αποτελεσματικότητα που θέλει να εκπέμψει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με το politico η Ελλάδα πραγματοποιεί 11.092 εμβολιασμούς την ημέρα και, με αυτόν τον ρυθμό, θα φτάσει το 70% τον Φεβρουάριο του 2024. Για να πετύχει τον στόχο του Σεπτέμβρη θα πρέπει σχεδόν να πενταπλασιάσει τους εμβολιασμούς, πραγματοποιώντας 50.622 την ημέρα.

Δείτε το αποκαλυπτικό γράφημα

«Μπάχαλο» και με τον χρόνο μεταξύ των δόσεων

Η δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έχει ωθήσει τις χώρες της Ευρώπης να εξετάζουν διάφορες αλχημείες από τον συνδυασμό εμβολίων διαφορετικών εταιρειών έως αλλαγές στον χρόνο που απαιτείται μεταξύ των δύο δόσεων.

Όλα αυτά χωρίς να υπάρχουν σαφή συμπεράσματα ή θετικό νεύμα από τις κατασκευάστριες εταιρείες και την ιατρική κοινότητα.

Στη Βρετανία γιατροί ζητούν τη μείωση του χρόνου μεταξύ των δύο δόσεων, με στόχο την αντιμετώπιση της ραγδαίας εξάπλωσης της παραλλαγής του κορονοϊού. Την ίδια στιγμή η Γαλλία αυξάνει το μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο δόσεων του εμβολίου.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις Βρετανίδας γιατρού η οποία χαρακτηρίζει την βρετανική «πρωτοβουλία» ως «πείραμα» επισημαίνοντας ότι «εκείνο που μας ανησυχεί είναι πως δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει εάν δεν δώσουμε τη δεύτερη δόση του εμβολίου μετά από τρεις εβδομάδες».

Χαμηλά τα ποσοστά ανοσίας μετά την πρώτη δόση

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι μελετούν προσεκτικά τα στοιχεία από το Ισραήλ που καταγράφουν ότι η ανοσία μετά από μια δόση εμβολίου είναι μόλις στο 33%.

Ηνωμένο Βασίλειο και Ισραήλ είναι δύο χώρες που έχουν προχωρήσει αρκετά τη διαδικασία και ήδη επιχειρούν να βγάλουν τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα.

Ο Άντονι Χάρντεν, αντιπρόεδρος της κοινής επιτροπής εμβολιασμού και ανοσίας της Βρετανίας δήλωσε σχετικά «τα στοιχεία από το Ισραήλ είναι προκαταρκτικά και περιλαμβάνουν τεστ με PCR που περιλαμβάνει και αστυμπτωματικές και συμπτωματικές περιπτώσεις. Οι στατιστικές τους μέθοδοι δεν είναι ξεκάθαροι ακόμη, θα μελετήσουμε περαιτέρω, όμως αυτή τη στιγμή είναι ξεκάθαρη η εκτίμηση πως η καθυστέρηση της δεύτερης δόσης θα σώσει πολλές ζωές».

Πρόσθεσε, τέλος, ότι παραμένει ορατό το ενδεχόμενο οι πολίτες να χρειαστούν ετήσιο εμβολιασμό για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις διάφορες παραλλαγές του ιού.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών, Politico

About Author