Θεοδωρίδου: Σε 70.000 ηλικιωμένους που εμβολιάστηκαν δεν υπήρξαν ανεπιθύμητες ενέργειες – Το «παράθυρο» που θέλει προσοχή

Καμία ανεπιθύμητη ενέργεια δεν παρατηρήθηκε στα άτομα άνω των 85 ετών που εμβολιάζονται το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί πάνω από 70.000 άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας και δεν έχει καταγραφεί καμία απολύτως ανεπιθύμητη αντίδραση: «Το ποσοστό αποτελεσματικότητας με τη δεύτερη δόση υπερβαίνει το 95%. Ακόμη και αν υπάρχει μία σχετική γήρανση του ανοσοποιητικού συστήματος στην ηλικία ομάδα αυτή, η ανοσία που δημιουργείται σε κάποιες περιπτώσεις είναι καλύτερη και από αυτή που αποκτούν άτομα νέας ηλικίας», είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Η ίδια εξήγησε ότι μετά τις 12 ημέρες από τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου της Covid-19, αρχίζει να μειώνεται σταδιακά ο κίνδυνος λοίμωξης. «Η πρώτη δόση αφορά να μην δημιουργήσουν τα άτομα σοβαρά συμπτώματα», είπε.

Γι’ αυτό και κάποια άτομα, όπως συνέβη με το γηροκομείο στο Μαρούσι, νόσησαν διότι ήρθαν σε επαφή με τον ιό σχεδόν παράλληλα με τον εμβολιασμό τους.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει το φαινόμενο του «παραθύρου», δηλαδή ένας συγκεκριμένος αριθμός ημερών, κατά τις οποίες το εμβόλιο δεν έχει προλάβει να βοηθήσει τον οργανισμό να αναπτύξει αντισώματα.

Χρειάζεται πολύ προσοχή, είπε η κ. Θεοδωρίδου,, έως ότου ολοκληρωθούν και οι δύο δόσεις του εμβολιασμού, ώστε το άτομο να προλάβει να αναπτύξει ανοσία και να έχει προστασία έναντι του ιού.

Ωστόσο και η πρώτη δόση έχει βρεθεί ότι μειώνει τη σοβαρή νόσο, τόνισε.

Ευχάριστα είναι και τα αποτελέσματα από το Ισραήλ, όπως είπε η ίδια, καθώς η χώρα που έχει επιτύχει τους περισσότερους εμβολιασμούς στον κόσμο, παρατηρήθηκε μείωση των σοβαρών λοιμώξεων μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, στο 30% του πληθυσμού. «Περιμένουμε κι άλλες απαντήσεις γι’ αυτό το σημαντικό κομμάτι της ανταπόκρισης του ανοσοποιητικού, συνεχίζουμε τους εμβολιασμούς», κατέληξε η κ. Θεοδωρίδου.

About Author