Μαδρίτη: Στους δρόμους οι αρνητές του κοροναϊού

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Σάββατο στο κέντρο της Μαδρίτης, εναντίον των περιοριστικών μέτρων για τον κοροναϊό, καταγγέλλοντας την«απάτη», καθώς σύμφωνα με κάποιους τουλάχιστον από αυτούς ο ιός «δεν υπάρχει». Κραυγάζοντας «Ελευθερία!» και σε ατμόσφαιρα εξαιρετικά εχθρική προς τα μέσα ενημέρωσης, χιλιάδες διαδηλωτές έκαναν πορεία από τον σιδηροδρομικό σταθμό Ατότσα ως την πλατεία Κολόν.

Πολλοί από τους διαδηλωτές δεν φορούσαν μάσκες, παρότι είναι νομικά υποχρεωτική η χρήση της στους δημόσιους χώρους στην Ισπανία, που πλήττεται σκληρά από το τρίτο κύμα της πανδημίας – η χώρα της Ιβηρικής κατέγραφε 400 θανάτους την ημέρα κατά μέσον όρο αυτή την εβδομάδα.

«Ο κόσμος πρέπει να ανοίξει τα μάτια του, να πάψει να φοβάται, να λογαριάσει πως δεν μιλάμε παρά για μια βαριά γρίπη, που περιμένεις να περάσει κι αυτό είναι όλο», δήλωσε μία διαδηλώτρια,  συνταξιούχος 71 ετών.

«Η θνησιμότητα είναι χαμηλότερη από ό,τι άλλα χρόνια» πρόσθεσε, υποβαθμίζοντας τον επίσημο απολογισμό για την πανδημία (55.000 νεκροί εξαιτίας του COVID-19, 2,5 εκ. επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στην Ισπανία).

Δίπλα της, μία φίλη της έδειχνε στο κινητό της φωτογραφίες, που κατ’ αυτήν αποδεικνύουν ότι «τα νοσοκομεία είναι άδεια», σε μια χώρα όπου πάνω από το ένα τρίτο των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) είναι κατειλημμένο από ασθενείς με  COVID-19 και όπου νοσοκομεία έχουν αναγκαστεί να διώξουν ασθενείς με άλλες παθήσεις, για να εξασφαλίσουν κρεβάτια για ασθενείς με κοροναϊό.

Πολλοί από τους διαδηλωτές εκφράζονταν και εναντίον του εμβολιασμού.

Προσπαθώντας να ελέγξει το τρίτο κύμα της πανδημίας, η ισπανική κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας και περιορισμούς στην κίνηση μεταξύ περιφερειών της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Author