Κοροναϊός: Σταθεροποίηση των δεδομένων της πανδημίας – Προβληματίζει τους ειδικούς η δυτική Αττική

Σταθεροποίηση της πορείας της επιδημίας του κοροναϊού τις τελευταίες 3 – 4 εβδομάδες διαπιστώνεται από την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Οι 585 νέες διαγνώσεις που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ, σε σύνολο 32.436 διαγνωστικών ελέγχων (12.579 μοριακοί και 19.858 rapid tests) διαμορφώνουν μια επιδημιολογική εικόνα που αποτυπώνει ξεκάθαρα ότι η έξαρση την οποία φοβούνταν οι ειδικοί για το διάστημα των εορτών δεν συνέβη. «Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έδειξε ωριμότητα και υπευθυνότητα και μας αξίζουν συγχαρητήρια», ανέφερε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Τα στοιχεία της επιτροπής των λοιμοξιολόγων δείχνουν ότι σε πανελλαδικό επίπεδο ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σταθερός με μικρές πτωτικές τάσεις, με τον κυλιόμενο μέσο αριθμό των τελευταίων επτά ημερών να ανέρχεται στα 467 κρούσματα/ημέρα.

Τα ενεργά κρούσματα δεν ξεπερνούν τις 6.000 και ο συνολικός δείκτης θετικότητας παρέμεινε και αυτή την εβδομάδα κάτω από το 2%, αναδεικνύοντας την ύφεση του επιδημιολογικού φορτίου σε όλη την επικράτεια.

Η κ. Παπαευαγγέλου ωστόσο, υπογράμμισε ότι τα στοιχεία αυτά δεν πρέπει να προκαλούν εφησυχασμό, καθώς «δεν γνωρίζουμε τους ασυμπτωματικούς φορείς, επομένως ο πραγματικός αριθμός των φορέων του ιού είναι μεγαλύτερος.

Διασωληνωμένοι είναι 288 ασθενέις και όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, αυτή την εβδομάδα ήταν η πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες, που ο αριθμός έπεσε κάτω από 300.

Οι θάνατοι συμπολιτών μας από τον κοροναϊό το τελευταίο 24ωρο ήταν 20, στους 1.500 ανέρχονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της χώρας, ενώ την περασμένη βδομάδα καταγράφηκαν 110 νέες εισαγωγές και 105 νέες διασωληνώσεις ημερησίως.

Η πτωτική αυτή τάση εισάγει τη χώρα σε μια περίοδο σταθεροποίησης και ύφεσης, η οποία όμως είναι ιδιαίτερα εύθραυστη και μπορεί να αλλάξει σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα, καθώς περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων στις επιβαρυμένες περιοχές μπορεί να οδηγήσει σε εκθετική αύξηση της πανδημίας.

«Είμαστε τυχεροί που στην Ελλάδα ο χειμώνας διαρκεί λίγο, γιατί ο καλός καιρός σύμμαχός μας», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου.

Στο ίδιο κλίμα ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως «τους επόμενους μήνες θα είμαστε σε μάχη με τον χρόνο και τον κακό μας εαυτό, γι’αυτό πρέπει να αντλήσουμε υπομονή από τα πιο βαθειά μας αποθέματα».

Επίσης διεμήνυσε ότι το σύστημα υγείας ακόμα απορροφά τους κραδασμούς του δεύτερου κύματος, ενώ εξήρε τη σημασία της συνέχισης της τήρησης των μέτρων προστασίας, ανεξάρτητα από την πορεία του εμβολιασμού.

Σε επιφυλακή παραμένουν οι ειδικοί για την Αττική, η οποία κατέγραψε 248 νέες διαγνώσεις, ενώ σημειώνει και τα μισά από το σύνολο των ενεργών κρουσμάτων της επικράτειας (περίπου 3.000), παρά τα σημάδια σημαντικής υποχώρησης του ιικού φορτίου την τελευταία εβδομάδα, της τάξης του 20%.

Ενδεικτική της κατάστασης στην Αττική είναι και η αυξημένη πληρότητα των ΜΕΘ COVID στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, η οποία φτάνει το 58%, σε αντίθεση με τα αρκετά χαμηλότερα ποσοστά που καταγράφονται στην υπόλοιπη επικράτεια (23% στις απλές κλίνες – 49% στις κλίνες ΜΕΘ).

Ιδιαίτερο προβληματισμό συνεχίζει να δημιουργεί η επιδημιολογική εικόνα σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, όπου το lockdown παρατείνεται για ακόμα μία εβδομάδα για τους δήμους Ασπρoπύργου και Αχαρνών. Ειδικά για τον δήμο Αχαρνών, τα στοιχεία προκαλούν εντύπωση, καθώς καταγράφεται αύξηση των ενεργών κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα, παρά τα πρόσθετα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Ο Ν. Χαρδαλιάς απηύθυνε την Παρασκευή έκκληση για αυστηρή τήρηση των μέτρων στην περιοχή, καθότι όπως επεσήμανε, «περαιτέρω αύξηση της διασποράς, ίσως την επόμενη εβδομάδα επιφέρει ακόμα και άρση του click away».

About Author