Επιστρεπτέα προκαταβολή: Περιορίζονται οι δικαιούχοι – Πότε ξεκινούν οι πληρωμές

Σε περίπου 450.000-500.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες περιορίζονται οι δικαιούχοι, που θα λάβουν σε μία εβδομάδα τις πληρωμές από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5. Μετά τις διασταυρώσεις και τον έλεγχο των στοιχείων στην ΑΑΔΕ, διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον 100.000 υποψήφιοι υπέβαλαν αίτηση, χωρίς να προκύπτει πτώση του τζίρου τους κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, όπως απαιτεί το κριτήριο επιλογής.

Αυξάνονται συνεπώς έτσι και τα ποσά που απομένουν διαθέσιμα, για όσους από τους 733.000 υποψηφίους παραμείνουν μέχρι τέλους. «Στο ζύγι» μπαίνουν και άλλα κριτήρια, που δείχνουν ότι σχεδόν 280.000 ή 4 στους 10 συνολικά θα μείνουν τελικώς «εκτός νυμφώνος».

Η τελική διανομή και η οριστική επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με βάση την κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) η οποία ήδη συντάσσεται με βάση τα ευρήματα της εκκαθάρισης των δηλώσεων, προκειμένου να φανεί ποιοί θα πριμοδοτηθούν και θα λάβουν τα περισσότερα, ποιοί θα δούν τη συμμετοχή τους να ακυρώνεται ή ποιών η επιδότηση θα συμψηφιστεί – έως και θα μηδενιστεί- με ποσά που τυχόν έλαβαν σε προηγούμενες Επιστρεπτέες.

Το «ψαλίδι» στους δικαιούχους θα μπεί με βάση το αν απασχολούν εργαζομένους, τον αριθμό τους, τον τζίρο  -ή και αν παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Ξεκινώντας με 450-500 χιλιάδες δικαιούχους, αναλογούν «κατά κεφαλήν» περί τις 3.000 ευρώ. Στην πράξη τα 1.000 ευρώ είναι «σίγουρα για όλους», δηλαδή μισό δισ. ή το 1/3 των διανεμομένων κονδυλίων, θα ζεστάνει τις τσέπες και τα ταμεία των επιχειρηματιών, όπου το 50% θα παραμείνει για πάντα, ως δωρεάν επιδότηση από το Κράτος.

Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, έως το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου όλοι οι δικαιούχοι θα έχουν λάβει 1,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 50% είναι μη επιστρεπτέο.

About Author