Κοροναϊός: Σήμερα οι αποφάσεις για Γυμνάσια και Λύκεια – Τι θα εισηγηθούν οι ειδικοί

Την επαναλειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων αναμένεται να εξετάσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, με την κυβέρνηση να τονίζει την ιδιαίτερη σημασία που έχει να επιστρέψουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στις τάξεις.

Οι ειδικοί θα κρίνουν από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, αλλά και από το άνοιγμα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και το λιανεμπόριο, προκειμένου να πάρουν τις αποφάσεις τους, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται το απόγευμα.

«Οι σχέσεις καθηγητή με τους μαθητές του, οι σχέσεις μεταξύ των μαθητών, δεν μπορούν να αντικατασταθούν σε καμία των περιπτώσεων από καμία τηλεκπαίδευση όσο πετυχημένη και να είναι. Γι’ αυτό εκφράζουμε αυτή την αγωνία για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης.

Η πιθανότερη ημερομηνία για το άνοιγμα των σχολείων είναι η 1η Φεβρουαρίου. Βέβαια, υπάρχουν επιστήμονες μέσα στην Επιτροπή που υποστηρίζουν πως θα ήθελαν να έχουν περισσότερο χρόνο, δηλαδή μια ολόκληρη εβδομάδα – ακόμη και δύο – για να εισηγηθούν το άνοιγμα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι ειδικοί της Επιτροπής υπογραμμίζουν ότι προϋπόθεση για να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια είναι η διενέργεια τεστ και στον προαύλιο χώρο των σχολείων, δηλαδή όχι μόνο μέσω της πλατφόρμας testing.gov.gr που απευθύνεται στο σύνολο του πληθυσμού. Κι αυτό προκειμένου να ανιχνεύεται άμεσα η ύπαρξη εστιών και να αναχαιτίζεται η διασπορά. Επίσης, τονίζουν την ανάγκη να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι εκπαιδευτικοί. Σε κάθε περίπτωση το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής την Τετάρτη, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι “άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα για να επαναλειτουργήσουν”.

“Ελπίζουμε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν γρήγορα” ανέφερε η Συντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» και Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

“Το άνοιγμα των σχολείων είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί αύριο στην επιτροπή των ειδικών. Νομίζω ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα για όλους μας να ανοίξουν τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και είναι κάτι που το θέλουμε όλοι” ανέφερε η κ. Γκάγκα. Και συνέχισε: “Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι στα σχολεία είναι μικρός ο κίνδυνος της μετάδοσης και με την τήρηση των μέτρων τα πράγματα μπορούν να πάνε καλά. Άρα ελπίζουμε ότι θα ανοίξουν γρήγορα τα σχολεία”. “Όμως πρέπει να περιμένουμε την απόφαση της επιτροπής που έχει όλα τα στοιχεία” κατέληξε η κ. Γκάγκα.

Σε δηλώσεις του ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος τόνισε ότι «τα σχολεία πρέπει να είναι το επόμενο βήμα», σημειώνοντας πως θα χρειαστεί δύο εβδομάδες για το άνοιγμά τους, «αν πάνε καλά τα πράγματα με το λιανεμπόριο».

Στο άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων, αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός, στη Βουλή. «Επόμενη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων. Άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα για να επαναλειτουργήσουν» είπε χαρακτηριστικά.

Η Επιτροπή ενδέχεται να εξετάσει, επίσης, την πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης για επαναλειτουργία των πρακτορείων του ΟΠΑΠ με αυστηρά μέτρα προστασίας, ακόμα και με ραντεβού. Αντιθέτως, σε μεταγενέστερο χρόνο θα εξεταστεί η επαναλειτουργία της εστίασης, μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

About Author