Δραματική προειδοποίηση Τζόνσον: Πιο θανατηφόρος ο μεταλλαγμένος ιός

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε απόψε, ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η νέα παραλλαγή του κορονοϊού, που εντοπίστηκε στη M. Βρετανία, ενδέχεται να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου για τους ασθενείς. «Ενημερωθήκαμε σήμερα ότι, πέραν του ότι εξαπλώνεται πιο γρήγορα, φαίνεται τώρα ότι υπάρχουν κάποιες αποδείξεις ότι η νέα παραλλαγή – η παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία – ενδέχεται να συνδέεται με υψηλότερη θνησιμότητα», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Τζόνσον διαβεβαίωσε πάντως ότι με βάση όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις και τα δύο εμβόλια που χρησιμοποιούνται στη χώρα παραμένουν αποτελεσματικά, τόσο για την παλιά όσο και για τη νέα παραλλαγή του ιού.

Είχε προηγηθεί η δήλωση του επικεφαλής επιστημονικού  συμβούλου της βρετανικής κυβέρνησης Πάτρικ Βάλανς για ενδείξεις που υπάρχουν, ότι οι άνθρωποι οι οποίοι προσβλήθηκαν από τη λεγόμενη «βρετανική παραλλαγή» του Covid-19 έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

«Σε σύγκριση με τον παλιό ιό», φαίνεται ότι υπάρχει «αυξημένος κίνδυνος για εκείνους που έχουν τη νέα παραλλαγή», είπε ο Βάλανς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Αν πάρουμε ένα μέσο όρο κινδύνου, π.χ. για έναν άνδρα γύρω στα 60, ανά 1.000 ανθρώπους (σ.σ. αυτής της ηλικιακής ομάδας) που θα προσβληθούν, οι 10 αναμένεται, δυστυχώς, ότι θα πεθάνουν από τον ιό. Με τη νέα παραλλαγή, από τους 1.000 μολυσμένους ανθρώπους, ενδέχεται να πεθάνουν γύρω στους 13 ή 14», εξήγησε.

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ακόμη, ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο χαλάρωσης του lockdown, όσο ο αριθμός των μολύνσεων παραμένει στα σημερινά υψηλά επίπεδα και μέχρι να υπάρξουν ενδείξεις ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού λειτουργεί.

Αντιθέτως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα «για να προστατευθούν τα σύνορα», όπως είπε, «επειδή δεν θέλουμε, μετά από όλη αυτή την προσπάθεια που καταβάλλουμε στη χώρα (…) να το διακινδυνεύσουμε, επιτρέποντας να περάσει μια νέα παραλλαγή» του νέου κοροναϊού.

Εφόσον επιτευχθεί κάποια πρόοδος στη μείωση των κρουσμάτων, το πρώτο πράγμα που θα επαναλειτουργήσει στη χώρα είναι τα σχολεία, είπε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Author