Ανοίγουν την 1η Φεβρουαρίου Γυμνάσια και Λύκεια – Στις “κόκκινες” περιοχές μόνο τα Γυμνάσια

Με ομόφωνη απόφαση η επιτροπή των ειδικών του υπουργείο Υγείας έδωσε το «πράσινο φως» να ανοίξουν την 1η Φεβρουαρίου τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, ανακοίνωσαν η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου. Γυμνάσια και Λύκεια θα ανοίξουν με όλους τους κανόνες και τα μέτρα προφύλαξης που ισχύουν, ωστόσο όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, αναμένεται ότι θα υπάρξουν κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Για την αντιμετώπισή τους υπάρχει πρωτόκολλο και είναι σαφές ότι τα παιδιά τηρούν τα μέτρα.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, αφού ευχαρίστησε την Επιτροπή των Ειδικών, επανέλαβε τα μέτρα που θα ισχύουν στα σχολεία.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών.
Σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες.
Χρήση αντισηπτικών.
Σχολαστικοί καθαρισμοί.
Τακτικοί αερισμοί των χώρων.
Ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.
Σχολικοί εορτασμοί με μέτρα.
Επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα, κ.α.

Επιπλέον, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, όπως και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.  Όπως είπε η κ. Κεραμέως,  αυτή την εβδομάδα έγιναν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στον Ασπρόπυργο, περιοχή με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, και δεν υπήρξε ούτε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Επίσης, έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί η ειδική πλατφόρμα edu.testing.gov.gr, μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών, μπορούν να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κοροναϊό.

Ενημερώνονται για το ραντεβού τους μέσω SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Είναι μέτρο καθαρά προληπτικής φύσης, αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία.

Στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές, τα Λύκεια θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν για την ώρα με τηλεκπαίδευση και όχι δια ζώσης. Τα Λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και στις περιοχές αυτές.

Όλες οι άλλες εκπαιδευτικές δομές (όπως Πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης) παραμένουν για την ώρα σε εξ αποστάσεως λειτουργία.

Όσον αφορά τους φοιτητές, όσοι επιθυμούν να μετακινηθούν για να αποδεσμεύσουν κάποιο μισθωμένο ακίνητο, θα μπορούν να το κάνουν, στο πλαίσιο μετακίνησης συνολικής διάρκειας έως 3 ημερών, με απαραίτητο δικαιολογητικό τη λήξη του σχετικού μισθωτηρίου.

About Author