anatropinews.gr

Μιά φορά κι έναν καιρό η ΝΔ κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο (vid)

Στο θέμα των 12 μιλίων και στην αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ, το 2018 όταν είχε αποφασίσει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο, η Νέα Δημοκρατία προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την εθνικά σωστή απόφαση προς δικό της όφελος κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως τον τότε υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Δηλώσεις στελεχών της ΝΔ το 2018:

Γιώργος Κουμουτσάκος: Αρνητικό προηγούμενο η τμηματική επέκταση

Ο τότε τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στο θέμα με πολλές δηλώσεις του:

«Με πρωτοφανή επιπολαιότητα ο Νίκος Κοτζιάς και ο Αλέξης Τσίπρας χωρίζουν τη χώρα στη μέση. Προαναγγέλλουν την επέκταση των χωρικών μας υδάτων μόνο στο Ιόνιο, και μάλιστα με τη συγκατάθεση του Αλ. Τσίπρα» έλεγε ο Γ. Κουμουτσάκος.

Άλλες δηλώσεις του Γ. Κουμουτσάκου, αυτή τη φορά στη Βουλή:

«Αν υιοθετηθεί το σκεπτικό της κυβέρνησης, τότε θα γίνει πράξη μια τμηματική επέκταση των χωρικών μας υδάτων, γεγονός που δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο για τη χώρα». «Η εξωτερική πολιτική δεν είναι πεδίο για ασκήσεις εντυπωσιασμού και μάλιστα όταν η συγκυρία έχει τα χαρακτηριστικά της έντασης. Μην το κάνετε!». «Ξέρετε ότι αναφέρομαι στη σκέψη που έχετε διαρρεύσει ή έχετε κοινοποιήσει όσον αφορά ορισμένες ενέργειες που σκέφτεστε να κάνετε στο Ιόνιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων. Μην το κάνετε!» πρόσθετε.

Και βέβαια στο στόχαστρο Κουμουτσάκου βρισκόταν ο Ν. Κοτζιάς, για τον οποίο έλεγε: «Έδωσαν τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει στη γνωστή της θέση ότι στο Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το Δίκαιο της Θάλασσας, διότι δήθεν πρόκειται για ειδική περίπτωση. Για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση, με φθηνούς εντυπωσιασμούς, υποσκάπτει θεμελιώδεις θέσεις τής εξωτερικής μας πολιτικής».

Άδωνης Γεωργιάδης: «Λάθος» και «μεγάλη ζημιά»

Οι ακροδεξιοί της Ν.Δ. ήταν πιο κατηγορηματικοί. «Μεγάλη ζημιά που ξεχώρισε ο Κοτζιάς το Ιόνιο από το Αιγαίο για τα 12 μίλια» ισχυριζόταν ο Άδωνις Γεωργιάδης στις 26 Οκτωβρίου 2018. «Αποδέχονται ότι το Αιγαίο είναι μια ειδική περίπτωση» έλεγε και ο Θανάσης Πλεύρης για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια.

Ντόρα Μπακογιάννη: Απόφαση αντίθετη με τις πάγιες θέσεις μας

Στις 28 Οκτωβρίου 2018 η Ντόρα Μπακογιάννη δηλώνει αντίθετη με την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο. «Ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκαν το ζήτημα είναι επιπόλαιος και εξαιρετικά βλαπτικός για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Μια τέτοια απόφαση απαιτεί εθνική στρατηγική και ευρύτερη πολιτική συναίνεση. Ταυτόχρονα, είναι αντίθετη με την πάγια άποψη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ότι αποσπασματικές επιμηκύνσεις της αιγιαλίτιδας ζώνης δίνουν περαιτέρω επιχειρήματα στην τουρκική πλευρά να μιλά για ιδιαιτερότητα του Αιγαίου» υποστήριζε.

Βασίλης Κικίλιας: Προσχωρούμε στην επιχειρηματολογία της Τουρκίας

Ο τότε τομεάρχης Άμυνας Βασίλης Κικίλιας δήλωνε στις 21 Οκτωβρίου 2018: «Στην παραλαβή – παράδοση του υπουργείου Εξωτερικών, ένας σοβαρός πολιτικός, κατά τα δικά του λεγόμενα, αποφάσισε κατά την αποχώρησή του να προαναγγείλει την αποσπασματική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 μίλια και χειρισμούς στα θέματα της ΑΟΖ. Δεν γίνεται έτσι σοβαρή εξωτερική πολιτική, δημιουργώντας τετελεσμένα κατ’ αποκοπή και προσχωρώντας στην επιχειρηματολογία της Τουρκίας, που μιλάει για ειδικό καθεστώς στο Αιγαίο».

Άγγελος Συρίγος: Λάθος η εξαίρεση του Αιγαίου από την επέκταση των χωρικών υδάτων

Την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, σχολίασε στο δελτίο ειδήσεων του One Channel Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο «η επέκταση μόνο στο Ιόνιο επιβεβαιώνει την τουρκική θέση». Όλες οι χώρες προχωρούν σε επέκταση των υδάτων παντού, έτσι και η ελληνική κυβέρνηση αν το κάνει πρέπει να το κάνει και σε κάποια περιοχή του Αιγαίου, ωστόσο για να συμβεί αυτό πρέπει να γίνει διπλωματική προετοιμασία όλων των μεγάλων δυνάμεων.

Read Previous

ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο

Read Next

Αίτηση καταχώρησης στην ΕΕ κατέθεσε η ομάδα του ρωσικού εμβολίου Sputnik V