Βατόπουλος: Δεν πρέπει να παίρνουμε θάρρος – Γιατί είναι δύσκολο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό

Για την πορεία της πανδημίας και την σταδιακή άρση των μέτρων μίλησε σήμερα ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κοροναϊό, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Από Δευτέρα έχει ανοίξει το λιανεμπόριο και πλέον έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό. Αναφορικά με αυτό το θέμα ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα θετικός, τονίζοντας: «Δεν νομίζω ότι θα επιτραπεί η μετακίνηση σε πράσινους νομούς από άλλους νομούς».

Μιλώντας στο OPEN TV, ο καθηγητής διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Παρασκευή, ωστόσο φάνηκε ιδιαίτερα διστακτικός στο ενδεχόμενο να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού, φέρνοντας ως παράδειγμα τις Σέρρες, οι οποίες γέμισαν με κρούσματα όταν άρχισαν να πηγαίνουν εκεί κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, φέρνοντας μαζί τους το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο της πόλης.

Παράλληλα, ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως ο κοροναϊός είναι απρόβλεπτος και πως δεν πρέπει να παίρνουμε θάρρος, παρά το μερικό άνοιγμα της οικονομίας, με λιανεμπόριο, κομμωτήρια κλπ. «Δεν είδαμε την αύξηση που φοβόμασταν κι αυτό είναι καλό», δήλωσε αναφορικά με τις ημέρες μετά τις Γιορτές, οι οποίες φόβιζαν τους επιστήμονες, ενώ συμπλήρωσε: «Η επιδημία εξαρτάται από την συμπεριφορά του κόσμου».

Τέλος, αναφορικά με τους εμβολιασμούς και τους αργούς ρυθμούς που παρατηρούνται, ο καθηγητής ανέφερε πως συγκλίνουν διάφοροι παράγοντες, όπως η παραγωγή, η διανομή και η οργάνωση ενώ φάνηκε αισιόδοξος πως «σιγά σιγά θα αυξηθούν οι εμβολιασμοί».

About Author