Κοροναϊός: Συνεχίζεται η πίεση στην Αττική – Προβληματισμός για τους διασωληνωμένους

Κρίσιμα για την πορεία της πανδημίας θα είναι τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Η επαναλειτουργία των σχολείων, το άνοιγμα της αγοράς και οι χαμηλές θερμοκρασίες ανησυχούν τους επιστήμονες.

Τα 320 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δεν αποτυπώνουν την επιδημιολογική εικόνα -όπως συμβαίνει τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες καθώς επιβεβαιώθηκαν επί μικρού αριθμού τεστ, μόλις 8.173 τεστ, μοριακά και rapid.

Ο αριθμός των κρουσμάτων ημερησίως που αποδίδει την πραγματική εικόνα της επιδημίας αυτήν την περίοδο στη χώρα είναι γύρω στα 650, αριθμός, που όπως είπε στην τελευταία ενημέρωση την περασμένη Παρασκευή η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, δεν μπορεί να συμπιεστεί παρακάτω λόγω και της χειμερινής περιόδου που διανύουμε. Με αργό ρυθμό προχωρεί η αποσυμπίεση στις ΜΕΘ, όπου βρίσκονται 322 διασωληνωμένοι, με τους 207 εξ αυτών να ανήκουν στην ευάλωτη ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών και άλλους 106 να ανήκουν στη νεότερη ηλικιακή ομάδα 40-64 ετών. Μέσα στον Ιανουάριο τη μάχη για τη ζωή έχουν χάσει ήδη 650 άνθρωποι από COVID-19,δηλαδή περίπου το 1/8 των συνολικών θανάτων από την έναρξη της πανδημίας τον περασμένο Μάρτιο.

Ειδικότερα, η Αττική είναι σε κατάσταση πορτοκαλί συναγερμού. Με 139 κρούσματα στο σύνολο των 320 νέων διαγνώσεων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, η Αττική εξακολουθεί να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στις περιοχές υψηλού κινδύνου. Ο αριθμός των νοσηλευομένων σε Αττική και Θεσσαλονίκη το τελευταίο 24ωρο κινήθηκε σε παρόμοια επίπεδα, με τους ασθενείς σε απλές κλίνες στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας να ανέρχονται σε 480 και στη Μακεδονία στους 491.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει για ακόμα μία μέρα πάνω από 300 με 322 άτομα να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, όπως ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 231 (71,7%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 87,3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 1.031 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

About Author